Zklamaní čínští fanoušci.

Zklamaní čínští fanoušci. Zdroj: CCTV5

Čína má velký problém, který řeší i prezident: Její fotbalisté-milionáři prohráli s „chudáky“ ze Sýrie

Tak takové protesty ještě v Číně nezažili. Ve čtvrtek večer prohrála čínská fotbalová reprezentace v Sianu před 40 tisíci diváky kvalifikační zápas na mistrovství světa v roce 2018. Což o to, to se stane, ale Čína prohrála se 114. týmem světového žebříčku, s válkou ochromenou Sýrií. A strhla se bouře, protože fotbal je teď v nejlidnatější zemi světa i politickou prioritou, o které hovoří sám prezident Si Ťing-pching.

Po prohraném zápase se Sýrií protestovalo několik tisíc fanoušků v ulicích Sianu (tam byla proti nim nasazena policie) a další velmi rozzlobeně reagovali na sociálních sítích. Lidé požadují okamžité odstoupení šéfa fotbalové asociace Cchaj Čen-chua i trenéra reprezentace.

„Porazila nás země, která trpí již mnoho let válečným konfliktem a jejíž manažer fotbalové reprezentace dostává měsíčně 2000 jüanů (v přepočtu kolem 7300 korun - pozn. autora), zatímco naši hráči si vydělávají miliony,“ napsal jeden kritik na největším čínské sociální síti Weibo. „Je to plýtvání peněz daňových poplatníků, zrušte je,“ tvrdil další.

Tvrdá kritika se ozvala i od odborníků. „Výkon národního týmu bylo představení amatérů,“ říká televizní sportovní komentátor Tung Lu. „Výsledek je naprosto nepřijatelný,“ oznámil sportovní web Sina Sports.

A problém se skutečně bude řešit na „nejvyšších místech“.

Čínský prezident Si Ťing-pching totiž v rámci nového propagandistického plánu vyhlásil v zemi „fotbalovou revoluci“. Země se chce zviditelnit i na tomto poli. 

V ženském fotbalu patří ke světové špičce, ale u mužů je to zatím bída. Přesto, že čínské kluby lákají fotbalisté z celého světa na velké platy a do asijské supervelmoci přicházejí trenéři za milionové platy. Založeny byly za státní peníze tisíce fotbalových akademií.

Prvním cílem, který proto vládnoucí komunistická strana určila, je postup mužů na mistrovství světa v roce 2018 v Rusku. Jenže po prohře se Sýrií je to ve velkém ohrožení.

Fanoušci dokonce otevřeně vyzývají k tvrdému zásahu samotného prezidenta Si Ťing-pchinga. A ten jako autoritářský vládce může udělat v podstatě cokoli.

Fotbalovou spolupráci Číny ve světě vidíme i v Česku, kde je společnost CEFC majitelem pražské Slavie a ta samá firma je také partnerem české fotbalové reprezentace.