JUAN MANUEL SANTOS (vpravo) A RODRIGO LONDOŇO

JUAN MANUEL SANTOS (vpravo) A RODRIGO LONDOŇO Zdroj: AP

Kolumbijský prezident získal za mír s FARC Nobelovu cenu míru

Prezident Kolumbie Juan Manuel Santos, jemuž jsou připisovány významné zásluhy za sjednání mírové smlouvy s levicovými povstalci z FARC, získal Nobelovu cenu míru. Uvedla to dnes místní média. Juan Manuel Santos je kolumbijským prezidentem již od roku 2010.

Mírová smlouva uzavřená mezi povstalci FARC (česky Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) měla být přelomovým okamžikem v historie země. Válka v zemi probíhala dlouhých 52 let. Bohužel se ji nepodařilo ratifikovat v referendu konaném 2. října, když Kolumbijci těsnou většinou mírovou smlouvu odmítli. Mírová smlouva však i nadále platí, i tak je další postup vlády i FARC zahalený do nejistoty.

 

I tak je ale posun země od občanské války směrem k míru značný. Již v červnu bylo za přítomnosti Raúla Castra či generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna v kubánské Havaně uzavřeno příměří. Mírová smlouva pak počítala zvláště s demontáží ozbrojených složek, které by musely odevzdat zbraně zvláštním zahraničním pozorovatelům. FARC by také musel opustit místa, nad nimiž měl až doposud téměř výhradní kontrolu.

 

Mezi dalšími kandidáty Nobelovy ceny míru byli například papež František, Edward Snowden nebo tým tvůrců íránské dohody o nukleárních zbraních s USA. Získal ji však nakonec právě Santos, který se na kolumbijské vrcholné politické scéně pohybuje již přes 10 let - působil i v administrativě svého předchůdce, Alvara Uribeho, který se stavěl naopak za odmítnutí míru v kolumbijském referendu.