Oktoberfest

Oktoberfest Zdroj: Instagram

Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
Čas piva
9
Fotogalerie

Na pivní Oktoberfest přišlo nejmíň lidí za posledních 15 let, ale vzrostl počet sexuálních útoků

Oktoberfest, známé slavnosti piva v bavorském Mnichově, letos navštívilo nejméně lidí od roku 2001. Tehdy byl svět otřesen teroristickými útoky v Americe z 11. září a podle všeho i letos část lidí nepřišla z obav o svoji bezpečnost. Letos se totiž odehrálo několik vážných teroristických útoků také přímo v Německu.


Na 183. ročník Oktoberfestu, který skončil v pondělí před půlnocí, letos přišlo 5,6 milionu návštěvníků. To je o 300 tisíc méně než loni. Ve vzpomínaném roce 2001 to bylo 5,5 milionů milovníků piva a zábavy.

Pořadatelé po prvních dnech (slavnosti začaly 17. září) tvrdili, že za nižším počtem návštěvníků nejsou obavy o bezpečnost, ale deštivé počasí. Jenže areál byl poprvé v historii celý oplocen a kontroly byly daleko přísnější. I to mohlo některé lidi odradit.

Někteří experti ale uvádějí jiný možný důvod odlivu návštěvníků - na Oktoberfestu je moc drahé pivo. Tradiční tuplák (jeden litr) stál přes 10 euro. 

Podle policie sice bylo míň návštěvníků, ale ve srovnání s loňskem o něco více hlášených sexuálních útoků na ženy. Ty jsou připisovány časté opilosti hostů-mužů. V roce 2015 bylo řešeno 197 případů obtěžování či přímo sexuálního napadení, letos pak 215. 

 

Celkově ale došlo k poklesu spáchaných trestných činů – například krádeží a napadení. 

Pořadatelé také zveřejnili velmi zajímavou statistiku ztracených věcí na letošním Oktoberfestu. Letos se našlo celkem 680 kusů oblečení, 660 peněženek, 580 pasů, 410 mobilů, 250 brýlí, 90 tašek a baťohů, 55 kusů šperků a hodinek a 15 kamer.

Zanepozoruhodnější ztráty byly pak označeny dva kusy knihy „Nie wieder Blondinen“ (Už nikdy blondýnky), lékařské potvrzení o pracovní neschopnosti na celou dobu trvání Oktoberfestu a jeden pán přišel do oddělení ztrát a nálezů nahlásit, že postrádá „starší dámu“ a ptal se, zda-li ji tam někdo „nepřinesl“.