Melania Trumpová

Melania Trumpová Zdroj: Profimedia.cz

Trumpova nadace působící v New Yorku musí skončit. Má potíže se zákonem

Státní zástupce státu New York vyzval nadaci, kterou založil republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, aby ukončila veškerou svou činnost v americkém státě New York. Nadace nedodržela tamní zákony a nesmí proto dále shánět finanční prostředky, ani s již nabytými jakkoliv nakládat.

Zprávu o neúspěchu Trumpova dobročinného pokusu přinesla včera agentura Reuters. Ta také zveřejnila oficiální výzvu, podepsanou právě newyorským státním zástupcem. Výzvu ohledně zastavení činnosti zveřejnil státní zástupce Eric Schneiderman také na stránkách zastupitelství.

 

Problém spočívá v tom, že nadace není řádně registrovaná v rejstříku nadací. Registrací vzniká nadacím právo vybírat pro svůj specifický účel finanční prostředky, ať už se jedná o charitativní, nebo třeba kulturní, vzdělávací nebo jiné účely. Právě s touto registrací se však Trumpova nadace neobtěžovala.

Podle státního zástupce se tak nyní charitativní nadace dopouští podvodu, když od lidí vybírá peníze na dobročinné účely. Zpráva agentury Reuters mimo jiné uvádí, že činnost a založení této nadace je přímou reakcí na dlouhodobou činnost v oblasti charity rodiny Clintonových (známé jako Clinton Foundation), a že informace o neoprávněném vybírání peněz Trumpovou nadací přichází jako další kamínek do mozaiky špatných zpráv pro republikánského kandidáta.