Dětská postýlka ve tvaru systému Buk

Dětská postýlka ve tvaru systému Buk Zdroj: CARoBUS

Systém Buk.
Raketa země-vzduch systému Buk.
Animace sestřelení boeingu MH17
Rusové sklidili posměch za nahrávku tajných služeb o sestřelení letadla nad Ukrajinou
MH17
7
Fotogalerie

Ruská nechutnost: Dětská postýlka ve tvaru systému Buk, který sestřelil malajsijské civilní letadlo

Naprostou neúctu k lidskému životu a neuvěřitelnou nechutnost předvedla jedna ruská firma, která prodává dětské postýlky ve tvaru protiletadlového raketového systému Buk. Ten podle vyšetřovatelů sestřelil v červenci 2014 nad východní Ukrajinou malajsijské dopravní letadlo. Zavražděno tehdy bylo 298 lidí.

Postýlku vyrábí petrohradská firma CARoBUS a je součástí speciální série. Společnost tvrdí, že design výrobku není vůbec nic neobvyklého, protože běžně vyrábí dětské postýlky ve tvaru aut, lodí či letadel.

Zatím prý prodala 12 kusů Buků a má další objednávky. Jeden „dětský Buk“ stojí v přepočtu kolem 4200 korun a jeho sestavení nabízí firma na své internetové stránce do 15 dnů.

V narážce na obrovskou kontroverzi kolem systému Buk se ruský novinář Oleg Kašin firmy zeptal, zda je to „nějaký vtip“, ale ta odpověděla, že získala dobrou reklamu zdarma.

„Nevidím na tom nic neobvyklého. Z některých dětí budou lékaři, z dalších pekaři a z některých vojáci,“ hájil nechutný výrobek ředitel CARoBUS Anton Koppel na ruském webu Fontanka.

I když Rusové většinou fandí podobným extravagantnostem s politickým kontextem, tak na sociálních sítích jsou v tomto případě spíše rozděleni.

Malajsiské dopravní letadlo bylo nad východní Ukrajinou sestřeleno nedaleko vesnice Hrabove 17. července 2014. Zahynulo všech 298 cestujících i členů posádky. Mezinárodní vyšetřování ukázalo, že raketa byla vypálena systémem Buk z území, které ovládají proruští separatisté a že protiletadlový systém se po úderu vrátil na území Ruska. Moskevská vláda tento závěr vyšetřovatelů odmítá.