Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Bulharsko zakázalo burky, překvapivě se to ale týká mnoha romských žen

Bulharsko je po Francii a Belgii další evropskou zemí, která zakázala úplné zahalování muslimek na veřejnosti. Parlament schválil nový zákon s drtivou většinou v pátek a poměrně překvapivě se týká i stovek romských žen. Kolem 200 tisíc bulharských Romů jsou totiž muslimové a právě v této komunitě je v poslední době poměrně hodně fundamentalistických vyznavačů islámu.

V Bulharsku, podobně jako jinde na starém kontinentu, pod vlivem velké migrace za poslední dva roky mimořádně zesílila antimuslimská rétorika, která se přenesla i do nejvyšší politiky. Země má navíc hranici s Tureckem, odkud proudí uprchlíci.

Podle nového zákona je na veřejnosti zakázáno oblečení, které zahaluje tvář, pod pokutou 200 leva (v přepočtu téměř 2800 korun) při prvním porušení. Při opakování přestupku může pokuta vystoupat až na 1500 leva (skoro 21 tisíc), což je pro mnoho sociálně slabých Bulharů prakticky likvidační.

Zákaz bude vymáhán na všech veřejných místech, včetně parků, zahrad, škol, ale i ve veřejné či soukromé dopravě (vztahuje se tedy například na taxíky). Výjimky mohou být povoleny u lékaře či na sportovních a kulturních akcích. V mešitách samozřejmě mohou být ženy zcela zahaleny, i když se jedná o veřejné místo.

Některá bulharská města přitom zakázala nošení burek a nikábů již na jaře.

Bulharská muslimská komunita je velmi početná a k islámu konvertovali především místní Turci už před staletími za osmanských časů. Muslimů je dnes v zemi kolem 700 tisíc. Statisíce muslimů v 80. a 90. letech emigrovaly především do Turecka.

Muslimky v Bulharsku většinou nosí pouze šátek, který pokrývá vlasy, ale v posledních deseti letech se objevily i burky a nikáby, protože v zemi vyvíjejí velkou aktivitu nejrůznější islámské organizace především z Blízkého východu.

Velkou menšinou v Bulharsku (až kolem deseti procent obyvatelstva z celkových více než 7 milionů) tvoří tradičně Romové, z kterých vyznává islám kolem 200 tisíc lidí. Jak upozornil web Middle East Eye jsou mezi nimi i ultrakonzervativní skupiny, v rámci kterých chodí romské ženy zcela zahalené. Mělo by se to týkat stovek romských muslimek.

Organizace jako Amnesty International považuje nový zákon o zákazu burek za důkaz „znepokojivého trendu netolerance, xenofobie a rasismu v Bulharsku“,

Bulharská ortodoxní pravoslavná církev ale varovala před časem před přílivem muslimských uprchlíků do země a migraci označila za „invazi“.