Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Jiří Ovčáček: Nalezený článek Hitler - gentleman není ten, o kterém mluvil Zeman

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl, že by článek Hitler - gentleman z roku 1937, o jehož nálezu dnes informovalo Právo, byl tím článkem, na který prezident Miloš Zeman odkazoval. Uvedl to na dotaz ČTK.

Zeman loni tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka uveřejnil v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Článek se od té doby hledá a prezidentská kancelář se kvůli Zemanově výroku soudí s vnučkou Peroutky Terezií Kaslovou. Podle rozhodnutí soudu se měl Hrad za výroky omluvit, hradní kancelář ale chystá dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Nález je zajímavou indicií pro mé další pátrání. Právě politiku agrárníků za druhé republiky a v počátcích protektorátu Ferdinand Peroutka podporoval," sdělil ČTK Ovčáček. Na dotaz, zda si tedy nemyslí, že by mohlo jít o článek, na který Zeman odkazoval, dodal: "Přesně tak." Následně pak na twitteru uvedl, že čeští novináři nerozumí historii.

Deník Právo dnes informoval o článku, který velmi připomíná text zmiňovaný Zemanem. Vyšel ale o rok později, než hlava státu uváděla, a v tehdejším komunistickém Rudém právu, nikoliv v časopise Přítomnost. Navíc autorem nebyl Peroutka a článek Hitlera neoceňoval, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko.

Prezident Zeman loni na fóru k holokaustu mluvil o selhání intelektuálů v krizové situaci a v této souvislosti řekl: "Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'." Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal. Prezident ale trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka kvůli výrokům Zemana podala žalobu.