Kolik sněhu bude příště?

Kolik sněhu bude příště? Zdroj: myswitzerland.com

Varovná zpráva pro lyžaře: Sezóny v Alpách se zkracují, sněhu je méně kvůli vyšším teplotám

Pokud bude pokračovat dlouhodobý trend zvyšování průměrných teplot, jarní lyžování v některých alpských střediscích by se mohlo smrsknout na daleko kratší dobu. Problém úplně nevyřeší ani používání umělého sněhu. Říká to nová studie švýcarských vědců.

Varování vědců jsou přitom pro provozovatele středisek i milovníky zimních sportu v Alpách velmi vážné. Studie, kterou provedli společně s dalšími institucemi vědci z univerzity v Neuchâtelu se sice týká sledování sněhové pokrývky ve Švýcarsku, ale rakouská média ihned napsala, že identický problém je také ve střediscích u našich jižních sousedů. Ostatně vídeňská vláda již před časem začala připravovat některá protiopatření na udržení výkonu cestovního ruchu, který tvoří kolem pětiny hrubého domácího produktu.

V nové studii, která byla zveřejněna v časopise Climatic Change, bylo zjištěno, že Švýcarsko má téměř o 40 sněhových dní méně, než tomu bylo v roce 1970. Bohužel se to týká i středisek v poměrně velké nadmořské výšce.

Předchozí studie se zaměřovaly především na výšku sněhové pokrývky v zimě, ale teď byly zkoumány z meteorologických družic i podmínky na konci podzimu a začátkem jara. A pro lyžaře to nejsou právě lákavé vyhlídky.

Za posledních 45 let se sněhové podmínky ve Švýcarsku výrazně změnily – v porovnání let 1970 až 2015 dorazí sníh teď v průměru o 12 dní později a zmizí až o 25 dní dříve. Navíc se maximální výška sněhu za toto období snížila v průměru o 25 procent.

Časná tání sněhu samozřejmě nejenom zkracují sezonu pro lyžaře, ale méně sněhu vyvolává také problémy s vodou. I té je logicky méně.

Vědci tvrdí, že problémy se sněhem vznikají v důsledku klimatických změn. Nepouštějí se ale moc do oblíbených diskusí, kdo je zavinil. Zda se jedná o obvyklý výkyv, nebo má na tom podíl člověk. Říkají však, že v každém případě to může mít vážné ekonomické dopady na zimní střediska v celých Alpách.

V reakci na zprávu ze Švýcarska i rakouští meteorologové potvrdili, že také v posledních desetiletích zaznamenávají v rakouských horách vyšší teploty a že „očekávají kratší trvání sněhové pokrývky v Alpách“.

To nejsou dobré zprávy ani pro milovníky zimních sportů v Česku.