JUAN MANUEL SANTOS A RODRIGO LONDOŇO

JUAN MANUEL SANTOS A RODRIGO LONDOŇO Zdroj: AP

Kolumbie slaví historický mír, podepsán byl perem vyrobeným z kulky

Po dlouhých dvaapadesáti letech bojů mezi levicovými povstalci z Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC - španělsky Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zavládl v Kolumbii mír. Smlouvu před dvěma dny podepsali zástupci obou znesvářených stran. Dá se hovořit o výjimečném historickém okamžiku, protože levicové polovojenské hnutí se nyní demilitarizuje a vstoupí do politiky.

FARC neboli lidová armáda vznikla v roce 1964 odštěpením od kolumbijských komunistů, přičemž původně byl FARC součástí komunistické strany jakožto její vojenské křídlo. Jako silně levicové a militantní hnutí mělo a stále má zastánce například na komunistické Kubě, která se ale výrazně zasadila také o příměří. Nyní se zdá, že se FARC stane politickým, nikoliv guerillovým hráčem na kolumbijské scéně, a tudíž konflikt, který stál za 52 let svého trvání na 260 tisíc životů, již nebude pokračovat. FARC byl s vládními silami v konfliktu již od 60. let, kdy začala guerillovou válkou - zastrašovala a prováděla únosy, později se k jejím aktivitám připojil i obchod s drogami, který armádě mimo jiné vynášel peníze na svou existenci.

 

Situace se výrazně změnila v červnu letošního roku, kdy byl v kubánské Havaně za přítomnosti kubánského prezidenta Raúla Castra a generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna podepsaná smlouva o příměří. Podepsal ji šéf FARC, Rodrigo Londoño Echeverri známý jako Timochenko, s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem. Z příměří se pak předevčírem stalo příměří, kdy ve stejném složení zúčastněných, avšak v kolumbijské Cartageně, vznikla mírová smlouva. Ta mimo jiné předpokládá vstup FARC do politiky. Timochenko se oficiálně omluvil za bolest a příkoří a přislíbil demontáž svého militantního hnutí.

 

Ceremoniál podpisu probíhal ve velmi výrazně symbolickém, emotivním duchu. Všichni zúčastnění byli oděni do bílé barvy míru, přičemž smlouva samotná byla podepsaná perem, které bylo vyrobeno speciálně pro tuto příležitost: z kulky. Symbolizuje tak ukončení krvavé občanské války, kde zbraně hrály spolu s obchodem s drogami jednu z nejvýznamnějších rolí. Během podpisu hrála Beethovenova Óda na radost, aby tak zpečetila mírovou atmosféru a vstup do (snad lepší a klidnější) nové éry Kolumbie.