Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Babiš se má omluvit hejtmanovi Novákovi za výrok o "tunelu"

Soud dnes uložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův "kšeft" a "tunel". Omlouvat se naopak nemusí za přirovnání Nováka k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100.000 korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný.

Vicepremiér má omluvu za své loňské srpnové vystoupení v České televizi zveřejnit v Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku. Za přirovnání k Rathovi v pořadu televize Prima se ministr omlouvat nemusí, protože jím podle Okresního soudu Praha-západ vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor.

Novák u soudu poukázal na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

"Osoba tohoto postavení, vědomostí a autority ve státě by měla stokrát víc zvážit, co vysloví, než běžný občan," uvedla na Babišovu adresu Novákova právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní nemůže být v zájmu žádné civilizované země, aby se vrcholný politik vyjadřoval o jiné veřejné osobě takto dehonestujícími tvrzeními.

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právní zástupce Jiří Urbánek argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil svůj názor a konstatoval tak, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou. Advokát poukázal na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je svoboda projevu pro voleného zástupce lidu obzvlášť důležitá.