Mladí Japonci nejeví velký zájem ani o sex.

Mladí Japonci nejeví velký zájem ani o sex. Zdroj: Flickr

Vymírání Japonska se zrychluje, mladí lidé dokonce už nemají zájem ani o sex

Počet obyvatel Japonska se neustále snižuje, je zde v průměru nejstarší populace na světě a miliony nezadaných osob. Mnoho mladých Japonců dokonce už nezajímá ani sex. A protože země vycházejícího slunce tradičně odmítá migranty, situace se přes snahy vlády nezlepšuje.

Japonsko teď má méně než 127,7 milionů obyvatel a to je nejméně od roku 1999. Pokud se něco zásadního nestane, císařství bude dál vymírat a to může způsobit obrovské ekonomické problémy. Podobné demografické problémy vykazuje i Ukrajina, Polsko či Rumunsko.

Této otázce se věnoval také ekonom Hiroši Jošida z univerzity Tohoku ve městě Sendai. Ten s kolegy vytvořil takzvané „Hodiny smrti", které odpočítávají, kdy japonský národ vymře. Prý se tak stane v roce 3766, ale je pravda, že údaj byl již několikrát upraven.

Polovina mladých bez partnera a sexu

Nový průzkum zveřejněný v novinách The Japan Times pak ukázal, že většina Japonců ve věku 18 až 34 let není v manželském a dokonce ani v žádném partnerském vztahu. Samo zůstává v tomto věku kolem 70 procent mužů a 60 procent žen.

A co víc - podle studie 42 procent mladých mužů a přes 44 procent žen v tomto věku nikdy nemělo sex.

Anketu provádí každých pět let Japonský národní institut pro otázky populace a služby obyvatelstvu. Trendy jsou přitom neúprosné.

V roce 1987, kdy anketa probíhala poprvé, bylo číslo nezadaných mladých mužů pod 50 procenty a u žen pod 40 procenty.

Japonský premiér Šinzó Abe má dlouhodobý plán, podle kterého hodlal postupně zvýšit porodnost Japonců. Vláda více pomáhá zejména mladým rodinám s dětmi. Podle nových statistik se však politické reprezentaci v tomto směru zoufale nedaří plnit jakýkoli plán.