Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: pixabay

Situaci kolem OKD nemusí řešit a platit jen stát

Česká vláda řeší složitou situaci těžební firmy OKD, která na Ostravsku zaměstnává 12 000 horníků, jimž kvůli útlumu těžby uhlí hrozí ztráta zaměstnání. Zatímco okamžitou záchranu samotné těžební společnosti plánuje s pomocí půjčky stát, útlum nebo i úplný konec těžby uhlí se dotkne i firem navázaných dlouhodobě na OKD, a to i bez poslání firmy do konkursu. Mnohé z nich patří i mezi věřitele OKD a kvůli současné situaci propouštějí zaměstnance. 

Právě jim by podle českých firem se zkušeností s investicemi do tzv. rizikových aktiv mohl pomoci soukromý sektor. A to i bez zátěže státního rozpočtu, jehož deficit se vláda snaží snižovat. Investice do rizikových aktiv znamenají záchranu ohrožených firem nejen odkupem jejich dluhů, ale i následné krizové financování a poskytnutí zkušeného profesionálního krizového managementu. Právě to všechno firmy obvykle potřebují, aby se na trhu úspěšně přeorientovaly.

Podle dlouholetého praktika v těchto typech obchodních činností Petra Dostála lze uvést jako úspěšný příklad takové restrukturalizace firmu M.L.Moran, jež v minulosti úspěšně restrukturalizovala Vítkovice nebo ČSA. Mezi přední hráče v tomto oboru patří JET Investment, který zachránil slavnou Kordárnu, nebo investiční společnost Natland Group. Ta investicemi do rizikových aktiv zachránila nejen slavný fotbalový klub SK Slavia Praha nebo prvoligový basketbalový tým BK Pardubice, ale také energetickou firmu Lumen Energy.

Slavia byla v době vstupu společnosti Natland Group bez prvoligové licence a její dluhy po splatnosti přesahovaly 100 milionů korun, klub byl technicky v úpadku. Přesto se ho podařilo soukromou investicí ozdravit a vrátit do nejvyšší fotbalové soutěže. U basketbalového klubu BK Pardubice došlo k oddlužení, změně korporátní struktury a kompletní změně managementu i sportovní strategie. I v tomto případě se podařilo známý sportovní klub ozdravit.

Věřitelé OKD 11. Srpna v Ostravě rozhodli, že firma OKD půjde do reorganizace. Při té bude podnik dál fungovat, doly se ale budou stejně postupně zavírat a jejich zaměstnanci propouštět. Další vývoj tak do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.