Takhle si všichni Davida pamatují

Takhle si všichni Davida pamatují Zdroj: Profimedia.cz

Nechal zmizet sochu Svobody nebo unikl z Alcatrazu. David Copperfield dnes slaví 60. narozeniny

Své první kouzlo s kartami se naučil v sedmi letech od svého dědečka. O pět let později uspořádal své první kouzelnické představení „Boy Divino“. Ve svých šestnácti už přednášel magii na univerzitě v New Yorku. Jeho živé show jsou na několik let beznadějně vyprodány a v televizi je zhlédly další tři miliardy lidí po celém světě. David Copperfield je zkrátka fenomén. Dnes tento americký kouzelník a iluzionista slaví 60. narozeniny.

David Copperfield, vlastním jménem David Seth Kotkin, se narodil 12. září 1956 v městečku Metuchen v americkém státě New Jersey židovským rodičům Hymanovi a Rebecce, kteří zde provozovali obchod s pánskou galanterií. Jako malý chlapec byl velice plachý, až samotářský. O to více se zajímal o různá kouzla a triky, údajně to považoval za způsob, jak získat přízeň svých vrstevnic.

Když mu bylo osmnáct, zapsal se ke studiu na jezuitské Fordham University v New Yorku. Krátce nato však ze školy „zběhl“ do Chicaga, kde hrál hlavní roli v muzikálu The Magic Man. Zde začal používat i svůj umělecký pseudonym David Copperfield, který převzal z názvu stejnojmenného románu anglického spisovatele Charlese Dickense. Krátce nato si odskočil do metropole Havajských ostrovů Honolulu, kde byl několik měsíců v angažmá v Pagoda Hotelu. Když mu bylo 21 let, objevil jej pro televizi producent zábavných show na Broadwayi Joseph Cates.

 

Video placeholde
Jeden ze slavných kousků David Copperfielda. • youtube.com

Za svůj dosud největší úspěch Copperfiled považuje Project Magic z roku 1982, kde použil magii jako léčebnou metodu pro posílení dovednosti a motorických schopností tělesně postižených lidí. Dnes tento projekt funguje v tisících nemocnic ve 30 státech.

Mezi jeho další veleznámé „kousky“ patří zmizení sochy Svobody v přímém přenosu před očima obyvatel New Yorku a před zraky 50 miliónů televizních diváků, procházení Velkou čínskou zdí, únik ze slavného vězení Alcatraz, zmizení sedmdesátitunového jídelního vozu v Orient expresu či levitování nad Grand Canyonem. V jedné ze svých show dokonce zničil a obnovil baseballovou kartu v hodnotě přes milión dolarů přímo před očima jejího dosti nervózního majitele, slavného hokejisty Wayna Gretzkého. Na své iluzionistické show dosud prodal přes 33 miliónů vstupenek a vydělal tak více než čtyři miliardy dolarů. Americký časopis Forbes jej označil za 20. nejvíce vydělávající uměleckou celebritu roku 2015. Jako jedna z mnoha celebrit má také svou vlastní voskovou figurínu u Madame Tussaud v Londýně. V rozhovorech pro média Copperfiled uvádí, že kompletní příprava jednoho kouzla od nápadu po vystoupení před lidmi mu trvá průměrně dva a půl roku, iluzi létání však chystal až sedm let.

Video placeholde
Zmizení sochy Svobody • youtube.com

Svých peněz si Copperfield dokáže řádně užít. Letos v létě si za 17,5 miliónu dolarů pořídil rezidenci Summerlin na Enclave Courtu v Las Vegas, která má mezi smetánkou přezdívku „miliardářská ulice“. Moderní stavba se nachází na pozemku o výměře 2880 metrů čtverečních, na němž se zároveň nalézají ještě dva domy pro hosty a obrovský bazén. Ve čtyřpodlažním domě si pak David Copperfield může vybrat hned z osmi ložnic.

V posledních letech však musel řešit ještě jiný, poněkud méně příjemný problém. Jistý kuchař Gavin Cox měl to „štěstí“ stát se jedním z dobrovolníků, jež Copperfield nechá zmizet. Během triku byl ale nucen utíkat tak rychle tmavou chodbou, že uklouzl a po pádu si doživotně poškodil mozek. Iluzionistu zažaloval a soudní spor se vleče dodnes už tři roky. Než však soud rozhodne o tom, jestli Copperfield bude muset někdejšímu kuchaři vyplatit odškodné, zatápí mu Gavin alespoň dostupnými prostředky. Například tak, že vyzradil jeho trik, při němž přišel k úrazu. Vedle toho chce po slavném iluzionistovi blíže neurčenou sumu v řádu desítek miliónů korun jako odškodné.