Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Merkelová přijde v neděli v Berlíně o další voliče. AfD má získat kolem 15 procent

Německá kancléřka Angela Mertlová jen nerada odstupuje od něčeho, k čemu se rozhodla. Platí to i pro její „vítací“ politiku k uprchlíkům. Pro stranu CDU, kterou vede, to má ale vážné následky. Průzkumy před dalšími zemskými volbami v hlavním městě Berlíně ukazují, že výsledek CDU bude oproti roku 2011 asi o 5 procent horší. Jako všude je naopak na vzestupu k migrantům kritická Alternativa pro Německo. Ta by mohla získat kolem 15 procent.

Berlínská politická scéna při nedělních volbách zažije hned několik velkých změn. Je proto otázkou, jaké budou mít dopady.

Podle průzkumů všude v Německu oslabují dvě největší strany – sociálnědemokratická SPD a centristická CDU. Ta první získala v berlínských volbách před pěti lety 28,3 procenta hlasů. Teď to má být jen něco kolem 22 až 23 procent. Pod dvacet procent pak míří Merkelové CDU. V minulých volbách v německé metropoli dostala 23,4 procenta, teď to ukazuje na zhruba 18 procent.

Patnáct procent pro AfD

Antiuprchlická AfD, která zatím v berlínském parlamentu vůbec není, by měla získat 15 procent. Někteří politologové si ovšem myslí, že její síly jsou se stranou kancléřky už vyrovnané.

Kartami zamíchají v Berlíně i Zelení, kteří jsou zde tradičně silní a míří možná až k 20 procentům. Až 15 procent by mohla také dostat levicová strana Linke.

Situace v Berlíně je tak na rozdíl od některých jiných německých zemí mimořádně vyrovnaná.

Velkou tragédii pak zažili v posledních letech v německém hlavním městě Piráti. Před pěti lety získali krásných 8,9 procenta, v neděli se ale do parlamentu zcela jistě nedostanou. Rozložili je vzájemné spory.