Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Merkelová ve válce: Vyzvala ostatní strany k společnému boji proti Alternativě pro Německo

Německá kancléřka Angela Merkelová je kvůli špatným výsledkům v zemských volbách v problémech. Mnoho členů její CDU, koaliční spojenec CSU i sociálnědemokratická SPD ji viní, že kvůli vstřícné politice vůči uprchlíkům přicházejí o hlasy, které naopak získává Alternativa pro Německo. Merkelová proto vyhlásila AfD válku. Vyzvala ostatní strany, ať se proti ní spojí.

Kancléřka zvolila v posledních dnech ve svých vyjádřeních pro ni poměrně neobvyklý bojový tón a nabádá ostatní strany, ať jdou proti AfD společně.

Podle německých médií je to v důsledku špatných volebních výsledků ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde CDU skončila v neděli až třetí, za vítěznou sociální demokracií a protiuprchlickou Alternativou pro Německo. Jak ukázal průzkum televize ZDF, tak stále silnější AfD sebrala voliče prakticky všem zavedeným stranám bez výjimky.

Navíc 18. září jsou zemské volby v hlavním městě Berlíně a ani tam průzkumy pro Merkelovou nevěští nic dobrého. Podpora její strany klesá a už je v německé metropoli pod 20 procenty.

Proto kancléřka v posledních dnech přitvrdila. Ve středu v Bundestagu (parlament) tvrdila, že její vláda úspěšně pracuje na „snížení přílivu uprchlíků a usiluje o rychlejší návrat těch, kteří nedostanou azyl“. „My obnovujeme pořádek,“ řekla doslova. Jako kdyby předtím někdy uznala, že byl nějaký „nepořádek“.

Merkelová tento týden také opět kritizovala země EU (patří mezi ně i Česká republika), které se odmítají podílet na větším přijímání uprchlíků.

Vicekancléř Sigmar Gabriel, vůdce SPD, pak obvinil stranu Angely Merkelové, že právě ona je příčinou vzestupu AfD.

V každém případě velké německé strany za posledních 12 měsíců ztratily hodně procent ze své podpory, ale hledají viníka jinde, než ve své vlastní nepopulární politice.