Stockholm, Švédsko

Stockholm, Švédsko Zdroj: Brorsson , CC BY-SA 3.0, wiki

Vilniuský ohňostroj nad katedrálou
Nad zmrzlým litevským Vilniusem zapadá slunce
Pařížané příliš spokojení nejsou.
Stockholm se umístil na druhém místě.
Praha je se umístila někde uprostřed.
5
Fotogalerie

Z metropolí EU jsou lidé nejspokojenější ve Vilniusu. Hodnocena byla i Praha a Ostrava

Z hlavních měst Evropské unie jsou překvapivě nejspokojenější se svým životem obyvatelé litevského Vilniusu, pak Stockholmu a Kodaně. Nejméně spokojení jsou v řeckých Aténách a za problémový je teď považován i život v Paříži. Praha se umístila uprostřed a za největší problém v české metropoli je považována doprava a také nadměrný hluk.

V nové studii, kterou zveřejnil Eurostat, byla z našich měst hodnocena Praha a Ostrava. Polovina obyvatel českého hlavního města považuje za velký problém dopravu, kterou se nepodařilo zásadně posunout k lepšímu žádnému vedení metropole. Více než třetině Pražanů pak vadí nadměrný hluk. 

V Ostravě je za největší problém označována nezaměstnanost a znečištění ovzduší. To si v obou případech myslí přes 70 procent lidí. A opět – v tom druhém případě se to nepodařilo vyřešit dlouhé desítky let. Stát v tom bohužel nijak nepokročil.

Naopak Češi si celkem pochvalují školy a zdravotnictví, v tom tak velké problémy nevidí. Rezervy spatřují ale ve výkonu úřadů, práce našich byrokratů se zlepšuje jen pomalu.

Ve velké studii Eurostatu se hodnotil komplexní život ve městech – vzdělávání, zdravotní péče, životní prostředí, možnosti zaměstnání, kulturní vyžití, bezpečnost, výkon státní správy a další věci.

Nejspokojenější se svým životem jsou v evropských metropolích obyvatelé Vilniusu, pak Stockholmu a Kodaně, následují Vídeň a Lucemburk.

Nejméně spokojení jsou pak v Aténách, Římě, Paříži, Bukurešti a Sofii. Nejrychleji vzrostla nespokojenost v posledních letech z ekonomických důvodů v řeckých Aténách a z důvodu bezpečnosti ve francouzské Paříži.

Podobnou studii vypracoval Eurostat předtím v roce 2012. 

Celou studii naleznete zde >>