Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: EPA

Koaliční spojenec varuje Merkelovou: Okamžitě změňte politiku k uprchlíkům, situace je nebezpečná

Horst Seehofer, předseda bavorské CSU, která je v letité koalici s CDU Angely Merkelové, důrazně varoval německou kancléřku, ať okamžitě změní svoji politiku k uprchlíkům a hledá novou strategii, aby si získala zpět důvěru voličů. Spojenec Merkelové tak reagoval na nedělní neúspěch CDU v zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Strana kancléřky tam skončila až třetí, za protiuprchlickou Alternativou pro Německo.


Seehofer je už rok kritikem uprchlické politiky Merkelové, ale ta zatím neudělala žádné ústupky. Jenže jak v její straně, tak zejména v bavorské CSU se proti ní zvedá stále více hlasů.

Mezitím se Merkelová rozhoduje, zda bude příští rok v září opět kandidovat v parlamentních volbách na kancléřku. Podle spekulací německých médií ale pořád čeká na vyjádření podpory od Seehofera, bez které je podobná kandidatura nemyslitelná.

Horst Seehofer ale v úterý v deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že „situace je velmi nebezpečná“, protože Němci i jeho strana „odmítají liberální politiku vlády k uprchlíkům“. Má obavy, že Merkelová poškodí pravici v zemi na dlouhou dobu.

Vůdce bavorské CSU také řekl, že opakovaně vyzval Merkelovou, aby změnila svoji politiku k migrantům, ale ona nereaguje. Tomu přičítá katastrofální výsledek pro CDU v Meklenbursku.

Seehofer proto opět vyzvala Merkelovou, aby v nejbližších týdnech vypracovala nový plán přístupu k uprchlíkům, který se má týkat daní, vnitřní bezpečnosti a dalších věcí, které se migrace bezprostředně týkají. A požaduje daleko tvrdší přístup k těm, kteří o azyl v Německu žádají.