Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš se distancoval od výroku o koncentračním táboře v Letech, který prý "takhle neřekl"

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš se dnes před poslanci distancoval od kritizovaného výroku o romském koncentračním táboře v Letech na Písecku a omluvil se. Záležitost ale taky označil za pseudoaféru. Za absurdní a sprosté pokládá výtky, že snad zpochybňuje holokaust.

"Omlouvám se za věc, kterou jsem nikdy takhle neřekl, a distancuji se od toho," uvedl Babiš, ovšem až ve svém druhém vystoupení k tématu.

Záležitost vznesl na plénu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Za nepřijatelný a pobuřující označil "obdivný a pochvalný tón" k tehdejší praktice. Kalousek chtěl, aby Sněmovna výrok odsoudila. "Česká republika si nezaslouží, aby ji reprezentoval člověk, který pochvalně mluví o praktikách třetí říše," zdůraznil.

Babiš v prvním vystoupení kritiku odmítl. Omluvu za slova, že tábor v Letech nebyl koncentrační, ale poslanci neslyšeli. Ministr financí jen poukázal na svá dřívější slova, že se omlouvá těm, kterých se mohl dotknout. "Interpretoval jsem slova člověka, který řekl, že tábor vznikl jako pracovní," vysvětloval Babiš. Záležitost označil za pseudoaféru, která je důsledkem tisíckrát opakované dezinformace.

Nad jeho řečí se pozastavil předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), který ale poslance žádal, aby v debatě nepokračovali. Hamáček čekal, že Babiš vystoupí a omluví se. "Ve vystoupení pana ministra jsem nic takového nezaznamenal," podotkl. Obrázek by si podle něho měli udělat voliči. Předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola řekl, že Babišův postoj měl zaznít "jasně, v několika větách a chlapsky".

Po těchto reakcích předseda hnutí ANO, jenž dnes ráno v Letech uctil památku romských obětí, znovu vystoupil a za formulaci výroku se omluvil a distancoval se o něj.

Ministr financí minulý týden v sociálně vyloučené lokalitě ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně.

Jako samostatný bod se debata o Babišových slovech na program schůze dolní komory nedostala. Ze 175 přítomných poslanců jich bylo pro 30, proti 47.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.