Unesený Američan David Sneddon.

Unesený Američan David Sneddon. Zdroj: Facebook

Američan, který byl před 12 lety unesen v Číně, učí v KLDR diktátora Kima angličtinu

Další neuvěřitelný příběh dorazil ze Severní Koreje. Americký student David Sneddon, který zmizel v horách jihozápadní Číny v roce 2004, žije podle agentury Yahoo News Japan s manželkou a dvěma dětmi v Severní Koreji. Měl tam být unesen severokorejskými agenty. Prý v nevyzpytatelné KLDR dokonce učil angličtinu diktátora Kim Čong-una.

Sneddon byl v roce 2004 na návštěvě Číny a zmizel při treku v horách provincie Jün-nan na jihu země. Úřady oznámily, že se pravděpodobně zřítil do propasti, ale tělo se nikdy nenašlo. Navíc rodiče Američana této teorii nikdy nevěřili.

Rodina proto celá léta pátrala dál po zmizelém Sneddonovi a podle informací jihokorejských organizací, které se věnují v souvislosti s KLDR „rozděleným rodinám“, vše nasvědčovalo tomu, že byl před 12 lety unesen.

David Sneddon pracoval také jako misionář v Jižní Koreji a uměl perfektně korejsky. Mohl to být jeden z důvodů, proč byl unesen. Byl pak prý v Pchjongjangu donucen učit angličtinu i severokorejského vůdce Kim Čong-una. Má mít také manželku a dvě děti.

„To mě vůbec nepřekvapuje, že je v Severní Koreji,“ reagovala tento týden na dotazy médií Kathleen Sneddonová, matka uneseného Američana. Ministerstvo zahraničí ve Washingtonu mezitím oznámilo, že zahajuje v KLDR vlastní pátrání, což je ale ve skutečnosti nemožné. Může se leda dotázat místních úřadů.

Únosy cizinců a jejich protiprávné zadržování totiž nejsou v případě Severní Koreje ničím novým. Podobných případů bylo v posledních desetiletích zaznamenáno desítky.

Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje zejména v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla nové ústupky.

Například nedávno byl v Severní Koreji odsouzen k 15 letům vězení jednadvacetiletý student Virginské univerzity Otto Warmbier. Měl se pokusit ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu. Je zřejmé, že proces byl zinscenovaný, ale totalitní severokorejská vláda zcela jistě za pozdější propuštění Američana něco od USA získá.