Heinrich Himmler u španělského vůdce Franka v Madridu v roce 1940. Tehdy s ním měly putovat do Německa i vzácné poklady Vizigótů.

Heinrich Himmler u španělského vůdce Franka v Madridu v roce 1940. Tehdy s ním měly putovat do Německa i vzácné poklady Vizigótů. Zdroj: Bundesarchiv

Španělsko žádá po 75 letech o vrácení darů, které dalo nacistovi Himmlerovi

Příběh o nacistickém hledání důkazů o vzniku árijské rasy by mohl mít po dlouhých desetiletích neobvyklé pokračování. Španělské úřady se chystají požádat muzea v Německu a Rakousku, aby jim vrátila vzácné artefakty z hřbitova Vizigótů, které byly objeveny ve 30. letech minulého století u vesnice Castiltierra. Část vykopávek byla v roce 1940 předána na zkoumání německým nacistům, konkrétně to byl dar pro Heinricha Himmlera, který fanaticky prosazoval árijský mýtus o nadčlověku.

 

Vizigótská říše (419 – 711) se nacházela především na území dnešního Španělska a jejím zakladatelem bylo germánské etnikum Vizigótů. Podle Himmlera by právě tento kmen mohl být dávným základem pro árijskou rasu. Když byly na vizigótském hřbitově nedaleko španělské vesnice Castiltierra v provincii Segovia ve 30. letech objeveny zlaté a bronzové artefakty a stovky kostí, nacistický pohlavár chtěl jejich pomocí dokázat, že Vizigóti mají s nacisty a čistou árijskou rasou něco společného.

V roce 1940 mu byla část vzácného nálezu skutečně předána a skončila kvůli studiu v muzeích v Norimberku, Kolíně nad Rýnem a Vídni. Jenže Španělsko je dnes chce zpátky a hodlá je vystavit v Národním archeologickém muzeu v Madridu.

Sergio Vidal z tohoto muzea se proto snaží najít důkazy, že „materiál byl poslán do Německa na přechodnou dobu“. Jak ale napsal list El País, španělští vědci nedisponují žádným přesným seznamem, co bylo nacistům konkrétně předáno. Z možného stěhování památek tak nakonec nemusí být nic.

Není ani přesně známo, kam v tomto případě pokročily výzkumy v tehdejším Německu. Himmler byl ale dokazováním původu árijské rasy dlouhé roky zcela posedlý. Právě proto to byl za druhé světové války také hlavní organizátor vyvražďování Židů.