Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Merkelová dostane v neděli při zemských volbách další varování, její CDU může být až třetí

V neděli se uskuteční v německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko regionální volby a průzkumy ukazují, že CDU, strana Angely Merkelové, dál oslabuje. Podle expertů zejména kvůli vstřícnosti kancléřky k migrantům. Volby na severovýchodě našich sousedů by měla vyhrát sociálnědemokratická SPD a na druhé místo míří stále silnější Alternativa pro Německo (AfD), která je protiislámská a protiuprchlická.

 

Od začátku minulého roku klesla v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle některých průzkumů podpora Merkelové CDU až o deset procent – z 30 na 20 procent. Sociální demokraté měli podle průzkumů institutu INSA a šetření televize ZDF těsně před volbami podporu 28 procent a AfD 23 procent.

Alternativa pro Německo podle všeho nadále odebírá voliče právě CDU, ale také ultrapravicové NPD, která má v současnosti v místním regionálním parlamentu 5 křesel.

Tradičně silná je v této části Německa levicová Die Linke, která má dostat až kolem 15 procent hlasů. Na rozdíl od některých jiných částí země zde stagnují Zelení.

Politologové ještě upozorňují na fakt, že AfD může ve skutečnosti dosáhnout ještě lepšího výsledku, protože také průzkumy v jiných spolkových zemích ji před volbami ukazovaly o něco méně procent. Pro některé Němce není stále „in“ se k Alternativě veřejně hlásit, i když ji podporují.

Ještě větším testem pro Angelu Merkelovou ale budou regionální volby v hlavním městě Berlíně, které se uskuteční 18. září. Tam by mohla CDU skončit také na třetím místě - za SPD a Zelenými. V metropoli má AfD podle průzkumů podporu kolem 15 procent voličů.