Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek

Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Česko v ohrožení islamisty: Sedm lidí od nás loni odjelo k teroristům do Sýrie

Z Česka loni odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím, jako je tzv. Islámský stát (IS). Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě. Jejich návrat do EU by představoval vážnou bezpečnostní hrozbu kvůli možné účasti na teroristických útocích. Ve výroční zprávě za loňský rok to dnes uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS).

IS podle českých zpravodajců i přes četné územní a personální ztráty dokázal loni provést významné teroristické útoky, které se týkaly také Evropy. Pak zintenzivnil propagandu, jejímž cílem byl nábor dalších dobrovolníků, kteří by se přidali k radikálním ozbrojeným složkám.

BIS kvůli tomu začala sledovat aktivity lidí, kteří projevili sympatie k ideologii a činům IS. "V mladší generaci tuzemských muslimů odhalila několik sympatizantů. U většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci," uvedla BIS ve výroční zprávě.

Žádný z muslimů v Česku podle BIS neměl vazby na islamistická uskupení a často ani na žádné místní muslimské komunity. Zpravodajci také zdůraznili, že čeští muslimové až na několik výjimek aktivity IS veřejně odsoudili. BIS sledovala rovněž druhou skupinu, do níž patřilo sedm lidí, kteří odcestovali do Sýrie. BIS získala informace, které sdílela s tuzemskými i zahraničními bezpečnostními složkami.

BIS v části výroční zprávy o terorismu upozorňuje, že v Česku i dalších evropských zemích existuje podobně jako v loňském roce potenciální hrozba teroristického útoku. Loni se zpravodajci podíleli na mapování pohybu potvrzených, podezřelých i potenciálních útočníků. "Prověřování tisíců jmen radikálů vedlo ke zjištění, že v roce 2015 někteří z nich ČR využívali jako jednu z tranzitních zemí na cestě mezi Blízkým východem a západní Evropou," uvedla BIS. Média například po teroristických útocích v Paříži informovala o tom, že někteří džihádisté putovali do Francie právě přes Prahu.