Turisté na Karlově mostě - ilustrační snímek

Turisté na Karlově mostě - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Porovnání cen v turistických centrech Evropy
Porovnání cen v turistických centrech Evropy
Porovnání cen v turistických centrech Evropy
Porovnání cen v turistických centrech Evropy
4
Fotogalerie

Praha je pro turisty stále levná, mezi nejdražší patří v Evropě Kodaň, Londýn či Benátky

Praha patří v Evropě pro turisty pořád k těm méně drahým městům a Ostrava je pro ně ve srovnání s ní ještě dvakrát levnější. Naopak podle nové studie patří mezi nejdražší místa na dovolenou Kodaň, Stockholm, Londýn, Benátky, Dublin a Paříž. Naopak nejlevnější vyšel při porovnání pobyt v bulharském letovisku Sluneční pobřeží.

Studie porovnávala ceny za jeden den pobytu a do něj započetla srovnatelné ubytování v hotelu, jídlo a pití, použití taxíku a peníze vynaložené na filmové představení.

V nejdražší Kodani bylo v přepočtu utraceno za den až 9600 korun, v Benátkách 8600 Kč, ve Vídni kolem 5700 a v Praze 4440 korun. V Ostravě vše vyšlo pouze na 2190 korun a na bulharském Slunečním pobřeží 1840 Kč.

Celkem bylo hodnoceno ve studii firmy Hoppa, která půjčuje automobily, 48 evropských měst. Samozřejmě v každém z nich můžete mít pobyt i daleko dražší či daleko levnější, záleží na tom, jak chcete bydlet, co chcete jíst a kolik hodláte utratit za zábavu. V tomto případě se jednalo o srovnání zhruba podobných záležitostí.

Nejdražší taxi a kino jsou v Londýně. Tradičně drahá bývají místa ve Skandinávii, na britských ostrovech či v mimořádně exponovaných turistických místech, kam jezdí miliony návštěvníků. Ceny jsou proto vyšší v Paříži, Benátkách, Nice či Amsterdamu. Levněji dnes vše pořídíte v ekonomicky otřeseném Řecku a stále ještě ve východní a střední Evropě.

Celou studii najdete zde.

V galerii se podívejte na srovnání cen v turistických centrech Evropy: