Nejlevnějším místem pro vysokoškolské studium je Plzeň, ve které stojí měsíc studia po započtení potenciálních výdajů a příjmů mírně přes 4000 korun měsíčně.

Nejlevnějším místem pro vysokoškolské studium je Plzeň, ve které stojí měsíc studia po započtení potenciálních výdajů a příjmů mírně přes 4000 korun měsíčně. Zdroj: zcu.cz

Studie VŠE: Nejlevněji vyjde vysokoškoláky studium v Plzni, nejdráž v Brně

Za necelý měsíc odstartuje v České republice nový akademický rok a do univerzitních měst zamíří desetitisíce studentů. Vedle ostřílených mazáků mezi nimi budou i úplní nováčci, pro které bude stěhování za vzděláním zcela novou zkušeností a též i prvním větším testem toho, jak umí hospodařit s penězi.

Dlouhodobější pobyt v jiném městě se zcela pochopitelně odrazí ve finančních nárocích zajištění ubytování, stravování, dopravy či volnočasových aktivit studentů. Podle studie Vysoké školy ekonomické „Srovnání nákladů na studium vysoké školy ve vybraných městech“ mohou tyto náklady na jednoho činit až 6500 korun měsíčně.

Na druhou stranu mají studenti možnost si přivydělávat na brigádách a z takto vydělaných peněz alespoň částečně pokrýt financování svých potřeb. Autoři studie porovnali ceny služeb ale i možnosti výdělků v šesti největších univerzitních městech a sestavili žebříček nejdražších či nejlevnějších měst pro vysokoškolské studium. Z analýzy vyšlo, že nejlevnějším místem pro vysokoškolské studium je Plzeň, ve které stojí měsíc studia po započtení potenciálních výdajů a příjmů mírně přes 4000 korun měsíčně. Naopak nejdražší je Brno, kde studenti měsíčně zaplatí o tisícovku více.

Klikněte pro zvětšeníKlikněte pro zvětšení|Reflex.cz