Súdánské hlavní město Chartúm - ilustrační snímek

Súdánské hlavní město Chartúm - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Súdánci rozjeli proces se zadrženým Čechem, viní ho ze špionáže a spiknutí

Po dlouhých osmi měsících od uvěznění začal v súdánském Chartúmu soudní proces s českým protestantským aktivistou Petrem Jaškem. Súdánští žalobci ho viní mimo jiné ze špionáže a spiknutí proti státu. Jašek v muslimském Súdánu natáčel svědectví o pronásledování křesťanů. Zatčen byl loni v prosinci mimo jiné i kvůli nelegálnímu přechodu hranice. Česká diplomacie dosud marně usilovala o jeho propuštění.

„Řízení ve věci pana Jaška v Súdánu již začalo, je obviněn z několika trestných činů,“ potvrdila pro server E15.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Proces odstartoval již v neděli 21. srpna, přičemž Petr Jašek je souzen spolu s dalšími třemi súdánskými pastory.

Podle zahraničních serverů súdánská prokuratura proti mužům vznesla celkem osm obvinění. Vedle zmíněné špionáže a spiknutí to je například podněcování k opozici proti veřejným orgánům za použití násilí, vstup a fotografování na vojenském území nebo šíření falešných informací. Jašek je také viněn z porušení imigračních zákonů a provádění dobrovolnické práce bez oficiálního povolení.

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE NA SERVERU E15.CZ >>>