Jedna z obětí útoku, šéfeditor Stéphane Charbonnier, drží výtisk listu Charlie Hebdo

Jedna z obětí útoku, šéfeditor Stéphane Charbonnier, drží výtisk listu Charlie Hebdo Zdroj: ctk/AP

Islamista spojený s útokem na Charlie Hebdo projel vlakem celou Evropu. Teď byl uvězněn

Dvacetiletý francouzský student Mourad Hamyd byl v pátek eskortován z Bulharska do francouzské vazby. Tento islamista byl loni vyšetřován kvůli lednovému teroristickému útoku v redakci pařížského časopisu Charlie Hebdo, při kterém zahynulo 12 lidí. Teď se podle vyšetřovatelů chtěl připojit k Islámskému státu v Sýrii. Mladý muž přitom projel vlakem celou Evropu bez toho, že by si ho někdo všiml.

Jak propustné jsou evropské hranice a jak naprosto nedostatečná jsou bezpečnostní opatření v případě pohybu radikálních islamistů v Evropě, ukazuje právě případ Mourada Hamyda. Jeho příběh popsala francouzská média a web The Local. 

Hamyd je ve Francii obviněn „ze spiknutí s cílem připravit teroristický útok“. Jeho sestra byla vdaná za teroristu Chérifa Kouachina. Ten spolu se svým bratrem Saïdem spáchal atentát právě v redakci Charlie Hebdo.

 

Mourad Hamyd byl zadržen na turecko-bulharské hranici na konci července a turecké úřady ho vrátily do Bulharska, které ho teď vydalo do Francie. 

Francouzské státní zastupitelství uvedlo, že student-islamista v klidu a bez povšimnutí projel vlakem půlkou Evropy. Podle zjištění cestoval tímto způsobem přes Rakousko, Maďarsko, Srbsko a Bulharsko. Pravděpodobně jel i přes Německo či Švýcarsko. 

Přitom například mezi Maďarskem a Srbskem je postavený plot a údajně jsou zde tvrdé kontroly. Ale jak se ukazuje, může tady projet v podstatě kdokoli.

Hamyd už byl ve vazbě v souvislosti s vražděním v redakci Charlie Hebdo, ale později byl propuštěn. Podle soudce tvrdí, že s Islámským státem nemá nic společného a k hranicím se Sýrií prý mířil jako turista.