Daniel Ceballos

Daniel Ceballos Zdroj: helpsetthemfree.com

Ve Venezuele opět uvěznili lídra opozice

Jeden z hlavních vůdců venezuelské opozice Daniel Ceballos byl po roční přestávce opět poslán do vězení. Bývalý starosta opozicí ovládaného města San Cristóbal se podle úřadů provinil tím, že chtěl příští týden spoluorganizovat protivládní demonstraci, na níž měl v úmyslu podněcovat násilí. Opozice proti tomu protestovala a označila jej za jasný případ politického vězně.

Ministerstvo vnitra socialisty ovládané země podle stanice BBC v prohlášení uvedlo, že Ceballos, který byl v domácím vězení, plánoval útěk a organizaci násilných činů. Podle prezidenta Nicoláse Madura je Ceballos zločinec, který chce destabilizovat zemi. Maduro navzdory sílícímu mezinárodnímu tlaku vytrvale odmítá, že by Venezuela kohokoli věznila kvůli jeho politické činnosti.

Ceballos byl stejně jako několik dalších opozičních lídrů poprvé uvězněn po sérii krvavých protivládních protestů, při nichž v březnu 2014 zemřelo přes 40 lidí. Soudy nakloněné vládě je většinou odsoudily za podněcování k násilnostem. Ceballos byl loni propuštěn do domácího vězení kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Opozice nyní chystá v zemi sužované nedostatkem základního zboží další vlnu protestů, kterou si chce vynutit odchod Madura, jenž podle ní porušuje základní demokratické principy a setrvává u moci navzdory tomu, že to zemi škodí.