Zasaženy bylo desítky civilistů

Zasaženy bylo desítky civilistů Zdroj: ČTK

Turecké letouny zasáhly v Sýrii civilní domy, tvrdí povstalci

Turecké letouny zasáhly v Sýrii domy civilistů a pozice, které drží bojovníci napojení na Demokratické síly Sýrie (SDF). K útoku došlo ve vesnici jižně od města Džarábulus, oznámila agentura Reuters s odvoláním na koalici SDF, kterou podporují Spojené státy. Při útoku údajně zahynul blíže neurčený počet civilistů.

Vojenská rada Džarábulusu, která je součástí SDF, úder nazvala "nebezpečnou eskalací, která ohrožuje osud regionu". Turecké bezpečnostní síly později oznámily, že dvě turecké stíhačky F-16 zasáhly na syrském území šest cílů organizace Islámský stát (IS) a pozice kurdských milicí YPG v Sýrii.

Svědci podle Reuters popsali, že viděli dnes ráno turecké letouny, jak přelétávají do Sýrie. Pak slyšeli zvuk explozí.

 

Podle kurdské správy v severní Sýrii do oblasti vjely i turecké tanky, což ukazují i dnešní záběry v médiích. Podle agentury DPA by to znamenalo první tureckou pozemní ofenzivu v Sýrii od začátku občanské války před více než pěti lety.

Lídr jedné ze syrských protivládních skupin podporované Turky nicméně agentuře Reuters řekl, že žádné turecké tanky do oblasti nevjely.

Ankara zahájila ofenzivu v syrském pohraničí před několika dny. Turci se obávají postupu syrských kurdských milic YPG, které jsou součástí SDF a které v posledních týdnech zaznamenaly úspěch v boji proti radikálům z IS. Turecké síly se snaží, aby se kurdské milice stáhly východně od řeky Eufrat.

 

Milice YPG jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů PYD (Strana demokratické unie) a udržují kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK). Tu vláda v Ankaře označuje za teroristickou organizaci a vede proti ní již léta boj hlavně na jihovýchodě Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku.