Islámský bojovník - ilustrace

Islámský bojovník - ilustrace Zdroj: Pixabay

Děti ve Francii budou mít od září protiteroristická cvičení. Dokonce i ve školkách

Opakující se atentáty islámských teroristů vedly francouzské úřady i k zavedením velmi neobvyklých opatření. Od září budou školky a školy po celé Francii třikrát ročně organizovat protiteroristické cvičení. Je to součást nových vládních bezpečnostních opatření.

Cvičení se podle francouzských médií zaměří na simulace útoků v závislosti na lokalitě a věku dětí. Alespoň jeden kurz bude vždy věnován tomu, že teroristé skutečně vstoupili do školky či školní budovy.

Malé děti, už od věku pouhých tří let, se budou učit hře s názvem „le roi silence“ (vládne ticho), která by jim měla pomoci vyrovnat se se strachem v případě útoku. Starší žáci budou kromě jiného nacvičovat také základní záchranné techniky.

 

Vláda povolala na ochranu škol a dalších vzdělávacích zařízení 3000 rezervistů z řad policie. Hlídky budou kontrolovat všechny vchody i východy. Navíc vyčlenila 50 milionů euro na posílení technické ochrany škol.

Záměrem je zvýšit prevenci proti teroristickým útokům a současně zajistit „klidnou atmosféru“ na školách. Mnoho rodičů totiž opakovaně vyslovuje obavy kvůli dřívější nedostatečné ochraně svých dětí.

V zemi galského kohouta se v posledních týdnech také vášnivě diskutovalo o zákazu muslimských plavek burkin. Soud zatím pozastavil zákaz jejich nošení, jak jej prosazují některá přímořská města. Definitivní rozhodnutí o zákazu ale teprve padne.

V celé Francii nesmí od roku 2011 nosit muslimky na veřejnosti nikáby a burky, neboť platí zákon o zákazu zahalování obličeje.