ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Gyorgy Varga

Norsko chce postavit na hranici s Ruskem plot jako za studené války

Norská vláda hodlá kvůli pronikání nelegálních uprchlíků opevnit jediný hraniční přechod s Ruskem. Na odlehlém arktickém přechodu Storskog (z ruské strany je to Borisoglebsky) chce podobně jako v dobách studené války postavit ocelový plot. Má být 200 metrů dlouhý a 3,5 metru vysoký. Norsko je členem bezvízového Schengenského prostoru a je na něj vyvíjen tlak, aby lépe chránilo hranice. Loni zde překročilo hranice 5500 migrantů.

Část norské veřejnosti i starostové severních oblastí země jsou ale proti stavbě plotu, protože to podle nich ještě více zhorší vztahy s Ruskem. Informovala o tom agentura Reuters.

Vláda argumentuje tím, že musí zamezit nelegálnímu pronikání uprchlíků, protože Rusko je zjevně nijak na svém území nezadržuje a prostě je posílá dál.

Protože norsko-ruská hranice je dlouhá 196 kilometrů, mohl by se zdát dvousetmetrový plot naprosto zbytečný kvůli své délce. Jenže hranice zde prochází velmi nehostinným územím, kde jsou teploty celoročně nízké a tak migranti využívají prakticky jen cestu E105 vedoucí do Storskogu.

Protože Norsko je členem NATO (není v Evropské unii), tak Rusové kdysi opevnili celou hranici s touto skandinávskou zemí. Svoje zábrany mají někde dodnes i několik kilometrů na svém území.