Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Zdroj: ČTK

Další šéf Trumpovy kampaně má problém, tentokrát domácí násilí

Sotva se Steve Bannon stal novým šéfem volebního týmu Donalda Trumpa, objevil se u něj stejně jako u jeho předchůdce nepříjemný problém z minulosti. List New York Post informoval, že Bannon byl před 20 lety obviněn z domácího násilí vůči své tehdejší manželce. Odsouzen sice nebyl, ale podobně jako u dvou předchozích ředitelů Trumpovy kampaně se jeho případ dnes dočkal značné mediální pozornosti.

Bannon se podle policejní zprávy, kterou zveřejnil server Politico, pohádal se svou tehdejší ženou na Nový rok 1996, kdy po něm chtěla kreditní kartu, aby se mohla vypravit na nákupy. Její muž, který měl tehdy obstavené konto kvůli daňovým nesrovnalostem a byl zadlužený, to však odmítl. Následovala potyčka, po které měla jeho manželka na krku zjevné stopy po škrcení, uvádí se v policejní zprávě. Bannon byl proto obviněn z domácího násilí, ale manželka později u soudu odmítla vypovídat kvůli tomu, že ji údajně zastrašoval. Nakonec byl obvinění zproštěn.

Bannon ani Trump se dnes k případu nevyjádřili, Bannonova mluvčí pouze konastatovala, že má "skvělé vztahy se svými dvojčaty a bývalou ženou, které stále podporuje".

Bannonův předchůdce Paul Manafort odstoupil z funkce minulý týden, když se objevila obvinění, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Na Ukrajině působil v letech 2007 až 2012 a na jeho konto chodily podle protikorupční agentury podezřelé peníze. Trump však Manaforta neodvolal a manažer nakonec odstoupil sám.

Potíže se zákonem ale měl i Corey Lewandowski, který zastával stejnou funkci před Manafortem. Corey čelil obvinění, že během jednoho z Trumpových mítinků napadl televizní reportérku. Obvinění sice bylo později staženo, Lewandowski pak ale také z vedení Trumpova týmu odešel.