Koulař vydražil svou stříbrnou medaili

Koulař vydražil svou stříbrnou medaili Zdroj: Facebook

Polský koulař vydražil svou stříbrnou medaili. Aby pomohl chlapci s rakovinou

Polský sportovec, který na olympijských hrách v Riu vybojoval ve vrhu koulí stříbrnou medaili, se rozhodl svého cenného kovu zbavit. Výtěžkem z aukce medaile podpořil chlapce, který bojuje se zvláště neobvyklým typem rakoviny.

Piotr Malachowski ve svém příspěvku, který zveřejnil na sociální síti Facebook, uvedl, že se k aukci rozhodl právě proto, aby pomohl vyléčit tříletého chlapce, který trpí tzv. retinoblastomem, což je rakovina sítnice oka. Většinou postihuje děti právě okolo tří let věku, velmi časté také je, že nemoc postihuje obě oči. U malého Oleka Szymanského se nemoc zatím objevila pouze na jednom oku.

Dítě však potřebuje speciální léčbu, kterou poskytují specializovaní lékaři například ve městě New York. Rodiče chlapce by na léčbu, ba ani na přesun do USA neměli peníze. Díky aukci, kterou Piotr uspořádal, má chlapec naději na uzdravení. Aukcí se podařilo získat 480 tisíc zlotých, což je v přepočtu kolem 3 320 000 korun.

Za prodej olympijské medaile čeil v minulosti kritice například sportovec a lékař Lukáš Pollert, který obě své olympijské medaile vybojované ve vodním slalomu prodal za 150 tisíc korun.