Tank T72

Tank T72 Zdroj: Profimedia

Turecko zahájilo leteckou i pozemní ofenzivu v syrském pohraničí

Turecko dnes ráno zahájilo za podpory letectva mezinárodní koalice ofenzivu proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS) u severosyrského města Džarabulus. Podle zahraničních agentur vjela na území Sýrie i desítka tanků. Syrské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že jde o narušení svrchovaného území, a obvinilo Ankaru, že chce IS v Sýrii nahradit "jinými teroristickými skupinami".

Cílem ofenzivy je podle tureckých státních médií vytlačit ze syrského pohraničí radikály z IS, kteří dlouhodobě ostřelují turecké příhraničí a po celé zemi provádějí teroristické útoky. Naposledy v sobotu zabil sebevražedný atentátník v tureckém Gaziantepu nedaleko hranic se Sýrií 54 lidí, včetně 22 dětí. Útok podle Ankary spáchali džihádisté z IS.

Podle některých je cílem ofenzivy zabránit tomu, aby kontrolu syrského území při turecké hranici převzali kurdští bojovníci. Ti jsou důležitou součástí arabsko-kurdské koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), kterou v boji proti IS podporují Spojené státy.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes vyzval kurdské bojovníky ze Sýie, aby se vrátili na východ od řeky Eufrat, jinak prý Turecko "udělá, co je potřeba". Město Džarabulus, o které se nyní vedou boje, leží na západ od Eufratu. Mluvčí syrských Kurdů z milic YPG označil tureckou ofenzivu v Sýrii za "do očí bijící agresi".

Kurdské milice YPG se významně podílejí na boji proti radikálům z IS na severu a východě Sýrie, kde žijí syrští Kurdové. YPG jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů PYD a udržují kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou turecká vláda označuje za teroristickou a vede proti ní již léta boj zejména na jihovýchodě Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku.

Koalice Demokratické síly Sýrie v posledních týdnech například dobyla z rukou IS v syrském pohraničí město Manbidž. Dobytí další bašty IS, a to města Džarabulus, je cílem nynější ofenzivy Turecka a mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Turecká armáda začala město u turecké hranice na severu Sýrie ostřelovat dnes ráno kolem 03:00 SELČ.

V Istanbulu se dnes konal také policejní zátah na podezřelé z členství v IS. Počet zadržených úřady neuvedly.