Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Europol našel v řeckých uprchlických táborech falešné pasy, měly sloužit bojovníkům Islámského státu

Europol, policejní agentura EU, jejímž členem je i Česká republika, našla v průběhu svého vyšetřování v uprchlických táborech v Řecku, falešné pasy. Podle britských a italských médií měly pasy sloužit pro pašování bojovníků Islámského státu do Evropy.

Falešné pasy se používají v rámci migrace poměrně často, proto se Europol rozhodl, že jejich odhalování započne už v uprchlických táborech v Řecku. Tam se také prověřují osoby, které žádají v zemích Evropské unie o azyl. Jak ukázaly některé teroristické útoky a jak potvrdily i tajné služby několika zemí, džihádisté se někdy ukrývají pod falešnou identitou a předstírají, že jsou uprchlíci.

Britský deník Daily Express s odvoláním na tajné služby v listopadu 2015 uvedl, že do Evropy se loni podařilo propašovat 4000 džihádistů. Tuto informaci ale nikdo oficiálně nepotvrdil. Že se v rámci migrace dostávají na kontinent i islamisté, ale nevyvracejí ani nejvyšší představitelé některých států EU.

„Riziko je velmi vysoké. Islamisté pak vytvářejí v Německu spící buňky, aby pak mohli zaútočit,“ řekl nedávno BCC Manfred Hauser z německé tajné služby.

V březnu pak bývalý nejvyšší velitel NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove, varoval, že „mezi uprchlíky se někdy šíří islamistické názory jako rakovina“. To podle něj přímo ohrožuje Evropu i Ameriku.

Nebezpečí pašování islamistů do Evropy na falešné pasy uznává i německá kancléřka Angela Merkelová. Ta ale minulý týden na předvolebním shromáždění v Meklenbursku-Předním Pomořansku řekla, že „islámský terorismus nepřišel s uprchlíky, měli jsme ho tady i předtím“. Jak na to odpoví němečtí voliči, uvidíme již 4. září, protože ve jmenované spolkové zemi jsou regionální volby.