Vyznamenaný Stefan Mustafa Abramowicz (vpravo)

Vyznamenaný Stefan Mustafa Abramowicz (vpravo) Zdroj: Prezydent.pl / Mieszko Pawlak

Polský prezident vyznamenal muslima, který bránil zemi před nacisty

V záplavě zpráv o různých incidentech s muslimy v Evropě zanikla zajímavá zpráva ze sousedního Polska. Zpráva, která ukazuje, že jsou země, kde se přátelskému soužití muslimů s nemuslimy dařilo několik staletí. Před několika týdny polský prezident Andrzej Duda vyznamenal jednoho z nejstarších polských muslimů vysokým státním vyznamenáním. Jedná se o Stefana Mustafu Abramowicze, který má 101 rok a byl účastníkem bojů v druhé světové válce.

Abramowicz se narodil v rodině polských muslimských Tatarů roku 1915 v městečku Kleck, které bylo obydleno muslimy, katolíky, pravoslavnými a židy. Navštěvoval jak polskou školu, tak i školu muslimskou, kde se učil arabsky a recitaci koránu.

Do aktivní vojenské služby nastoupil v roce 1937. Při německé agresi proti Polsku se účastnil bojů v oblasti Mazovska a Lublinu v rámci 1. švadrony tatarské, jež byla součástí 13. jezdeckého pluku Vilnius a tvořili ji převážně muslimové.

Po porážce polské armády padl Abramowicz do sovětského zajetí a byl vězněn v sovětských koncentračních táborech až do roku 1941, kdy byl společně s dalšími polskými vojáky propuštěn a přidal se k polské armádě, která se vydala ze sovětských zajateckých táborů přes Írán a Blízký východ do Anglie.

V Anglii prošel Abramowicz výcvikem a stal se řidičem tanku u 2. varšavské obrněné brigády polské exilové armády, s níž se zúčastnil bojů v Itálii u Monte Cassina. Po válce se usadil ve Velké Británii, protože jeho rodná oblast byla obsazena Sověty. Abramowicz popisuje, že anexi polského území Sovětským svazem se souhlasem Západu vnímal on a jeho spolubojovníci jako obrovskou křivdu a morální podvod.

Letos byl Abramowicz povýšen do hodnosti poručíka a byl mu polským prezidentem Andrzejem Dudou udělen důstojnický Řád Polonia Restituta (Řád polského znovuzrození). V zastoupení polského prezidenta předal řád Abramowiczovi v britském Manchesteru Krzysztof Szczerski.

Polští Tataři žijí na polském území již několik staletí od bitvy u Grunwaldu roku 1410 a stali se významnou součástí polské (katolické) společnosti. Patří mezi přední kulturní a společenské představitele Polska. Do okupace Polska Sovětským svazem měla například polská armáda i muslimské duchovní, z nichž posledním byl Ali Ismail Woronowicz, který zemřel v sovětském zajetí. Po roce 1945 nebyla již tato duchovní služba obnovena.