Rakouská vláda i většina ostatních místních politiků v souvislosti s uprchlickou krizí podstatně změnila rétoriku.

Rakouská vláda i většina ostatních místních politiků v souvislosti s uprchlickou krizí podstatně změnila rétoriku. Zdroj: ČTK/Němeček Pavel

Rakouský ministr chce práci pro uprchlíky za 1 euro na hodinu. Když odmítnou, snížil by jim dávky

Po nekonečné loňské vstřícnosti k migrantům začínají rakouští a němečtí politici pomalu utahovat šrouby. Týká se to i štědrých sociálních dávek. Rakouský ministr zahraniční věcí Sebastian Kurz před několika dny navrhl, že azylanti a přistěhovalci, kterým chybí kvalifikace, mají dělat veřejně práce. Ovšem za to by jim Kurz dával pouhé jedno euro na hodinu, tedy v přepočtu 27 korun. A za to by nedělal nikdo nic ani v Česku.

Šéf rakouské diplomacie, který je ze strany lidové a v poslední době proslul poměrně ostrými výroky na adresu Turecka, zdůvodňuje svůj návrh tím, že uprchlíky je potřeba více integrovat do společnosti. Měli by pracovat, i když nemají kvalifikaci. Práce by byla povinná v délce 15 až 30 hodin týdně a pokud by ji azylant odmítl, dostal by nižší dávky, které získává od státu. Informoval o tom list Der Standard.

„Hlavně mezi uprchlíky z Afghánistánu jsou i negramotní lidé a ty zatím nelze normálně zaměstnat. Jedině při levných veřejných pracích,“ řekl Sebastian Kurz. To ovšem popírá jeho loňské tvrzení, že většina migrantů jsou vysoce kvalifikovaní lidé. Ministr přiznal, že se mýlil.

Podobný systém, „práce za jedno euro“, zavádí pro některé uprchlíky i Německo.

Rakouská vláda i většina ostatních místních politiků v souvislosti s uprchlickou krizí ale podstatně změnila rétoriku. 

Loni země přijala 90 tisíc migrantů, letos je limit 37 500 osob. Naši sousedé vybudovali také krátké ploty na hranicích se Slovinskem a Itálii, v případě potřeby ho chtějí postavit na celé hranici s Maďarskem. Stále častěji se hovoří i o celoplošném zákazu nošení muslimských burek u žen a zákazu financování muslimských škol ze zahraničí.