Václav Havel a Bill Clinton při návštěvě amerického prezidenta v Praze v lednu 1994.

Václav Havel a Bill Clinton při návštěvě amerického prezidenta v Praze v lednu 1994. Zdroj: ČTK

U zlatého tygra Clinton večeřel a potkal se zde i se spisovatelem Bohumilem Hrabalem.
Během své návštěvy Prahy v lednu 1994 navštívil Clinton obchodní fórum. Setkal se na něm s tehdejším premiérem Václavem Klausem.
V roce 2005 se při své návštěvě Prahy potkal i s tehdejším ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou.
Na sklonku roku 2011 přijel Bill Clinton na státní pohřeb Václava Havla do Prahy. Společnost mu dělala manželka Hillary a někdejší ministryně zahraničních věcí Madelaine Albrightová.
Bill Clinton se svým nástupcem v Bílém domě Georgem W. Bushem.
6
Fotogalerie

Bill Clinton slaví 70. narozeniny. V Praze hrál na saxofon a šel na pivo s Hrabalem

Bývalý americký prezident Bill Clinton (celým jménem William Jefferson Clinton) slaví v pátek své 70. narozeniny. V pořadí 42. prezident Spojených států amerických měl velice blízký vztah České republice. Bývalý český prezident Václav Havel byl jeho osobním přítelem a Clintonův vřelý vztah k naší zemi pomáhala spoluutvářet i jeho ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová, která se jako Jana Marie Korbelová narodila v roce 1937 v tehdejším Československu.

Legendární byla Clintonova návštěva v lednu 1994 v Praze. Během ní kromě jednání s politickými špičkami země stihl zavítat i do známé pražské pivnice U zlatého tygra, kde se pozdravil a přiťukl si se spisovatelem Bohumil Hrabalem. Jeho další kroky směřovaly do klubu Reduta, kde si zahrál na saxofon, který mu jak dar věnoval Václav Havel.

Se svým přítelem Václavem Havlem se Bill Clinton přijel naposledy rozloučit po jeho smrti na státní pohřeb 23. prosince 2011. Tehdy s ním do Prahy přicestovala i jeho žena Hillary, která se jako kandidátka Demokratické strany střetne na podzim v boji o křeslo amerického prezidenta s republikánem Donaldem Trumpem. Může se tedy stát, že se Clinton po 16 letech vrátí do Bílého domu, tentokráte jako „první muž USA“.

Během Clintonovy vlády v letech 1993 až 2001 se podařilo v zemi snížit nezaměstnanost na 30leté minimum a Clinton prosadil řadu sociálních reforem. Během jeho vlády se USA účastnily například konfliktu na Balkáně, na jehož konci měl Clinton velký podíl prostřednictvím vzniku Daytonských dohod.

Velice vděčným mediálním soustem byly Clintonovy milostné pletky se stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou. Kvůli tomu musel jako teprve druhý prezident v historii země čelit procesu impeachmentu. Svůj „boj“ se žalobcem Kennethem Starrem však vyhrál a s rekordní popularitou dokončil svůj druhý mandát. Po odchodu z funkce jezdí po světě jako řečník a přednáší na různých konferencích.