Egyptští komentáři se ve svých reakcích postavili spíše na stranu moderátorek.

Egyptští komentáři se ve svých reakcích postavili spíše na stranu moderátorek. Zdroj: Reprofoto youtube.com

Jste moc tlusté. Řekla státní televize v Egyptě a stáhla 8 moderátorek z vysílání

Egyptská rozhlasová a televizní unie, která má na starosti i provozování státních kanálů, pozastavila s okamžitou platností osmi moderátorkám televize jejich vystupování na obrazovkách. Důvod? Musí zhubnout. Toto velmi zvláštní rozhodnutí vyvolalo pobouření egyptských ženských organizací. Část diváků na sociálních sítích ale tento krok schvaluje.

Unie dala moderátorkám měsíc na to, aby zhubly. „Můžete se opět objevit ve vysílání, když budete mít vhodný vzhled,“ citoval web Al-Yawm al-Sabi z rozhodnutí Egyptské rozhlasové a televizní unie. Zajímavé je, že šéfkou této organizace je také žena, Safaa Hegazyová. Sama byla kdysi televizní hvězdou.

Oznámení vyvolalo pobouření mezi dotčenými moderátorkami. Khadija Khattabová (vidíte ji na fotografii), která pracuje na druhém kanálu státní televize), řekla, že to, zda je „tlustá“, by měli posuzovat jen samotní diváci. Část z nich se k tomu skutečně na sociálních sítích vyjádřila a servítky si nebrali, protože Khattabouvou počastovali slovem „bakabouzas“, což je místní termín používaný právě pro tlusté lidi.

Některé ženské organizace považují krok Unie za „porušení ústavy“ a za jednu z forem násilí na ženách.

Egyptští komentáři se ve svých reakcích postavili spíše na stranu moderátorek. Někteří si myslí, že státní televize by neměla hodnotit lidi podle vzhledu, ale podle jejich práce. Pak není váha důležitá. Další se domnívají, že skutečným problémem některých televizních kanálů v Egyptě je jejich nízká kvalita, na kterou by se kompetentní osoby měli zaměřit, místo řešení toho, kdo z moderátorek zhubne.