V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce

V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce Zdroj: Profimedia.cz

V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce
V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce
V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce
V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce
V místě, kde prý leží vlak s nacistickým zlatem začaly výkopové práce
5
Fotogalerie

Polský vlak s nacistickým zlatem se stal terčem vtipů a je po něm pojmenován i alkohol

Tajemný nacistický vlak se zlatem, po kterém pátrají lovci pokladů u Walbrzychu na jihu Polska, se ještě nenašel. Ale i tak "zlatá horečka" dokázala upoutat pozornost médií od Argentiny po Vietnam, obstarala citelný přírůstek turistů v regionu, inspirovala výrobu "zlaté" vodky" i "vlakového" piva, sepsání nejméně tří knih a v neposlední řadě také záplavu vtipů.

Zlota walbrzyska je nový druh vodky, ve které lze - alespoň podle ujišťování místního výrobce - najít kromě příchutě švestek a vlašských ořechů i plátky čtyřiadvacetikarátového zlata. Pivovar Lwówek se zase pustil do vaření piva "Zlatý vlak" v lehké i těžké verzi. "Hned pár dní po vstupu na trh se ukázalo, že to byla trefa do černého," tvrdí pivovarník Dariusz Domagala. A v jedné cukrárně ve Walbrzychu nově nabízejí "sladké zlato", tedy dortíky ve tvaru zlatých cihel.

Zprávy o pátrání inspirovaly internetové vtipálky k tomu, že "zlatý vlak" už párkrát virtuálně vydražili. "Možný náklad: úspory obyvatel Breslau (nyní Vratislavi), ukradená umělecká díla, zlato z říšské banky, Jantarová komnata, uloupený židovský majetek i zbraně, chemické a radioaktivní materiály. Odběr výlučně osobně," nabízela jedna z upoutávek, než zasáhl správce aukčního portálu. Zakrátko se ale vynořily dražby jiné a virtuální cena virtuálního vlaku se šplhala k desítkám milionů zlotých.

"Žádný zlatý vlak neexistuje. Polské dráhy tvrdí, že je to jen zpožděný rychlík Sudety z roku 2005," žertoval list ASZdzennik. Podle jiné zprávy se v podzemních štolách senzačně našlo vratislavské metro, které slezskému městu ve skutečnosti citelně chybí.

"Zlatý vlak se stal motorem turistiky v regionu. Začaly se organizovat tematické výlety. Mediální rozruch přilákal do Walbrzychu turisty nejen z Polska, ale i z ciziny," napsal list Gazeta Wyborcza. Dodal, že zámek Książ (dříve Fürstenstein) u Walbrzychu loni poprvé navštívilo více než 300.000 lidí.

Starosta města odhadl, že turistický ruch loni stoupl o 20 procent. Historka o zlatém vlaku také způsobila, že Walbrzychu se začalo žertem říkat Aubrzych, Goldenburg či Zlatobrzych.

Polsko-německá dvojice hledačů pokladů zahájila toto úterý za pomoci těžké techniky na 65. kilometru železniční tratě mezi Vratislaví a Walbrzychem pátrání po podzemním tunelu, ve kterém se má podle legend skrývat tajemný nacistický vlak se zlatem. Jeho "nález", opírající se zatím jen o radarové snímky a další záznamy přístrojů o geologických anomáliích, ohlásili Polák Piotr Koper a Němec Andreas Richter místním úřadům prakticky přesně před rokem. Až nyní ale získali potřebná povolení a pustili se do kopání sond, které mají existenci tajemného vlaku potvrdit, anebo vyvrátit. Dnes pátrání pokračovalo.

Podle desítek let starých pověstí nacisté na konci války vypravili z Vratislavi obrněný vlak plný zlata a cenností a před Rudou armádou ho schovali v podzemním tunelu u Walbrzychu nedaleko hranic s Českem.