Fotografie Morrisona

Fotografie Morrisona Zdroj: archiv

Padl v 1. světové, jeho ostatky byly nalezeny nyní. Vojákovi se teď dostalo řádného pohřbu

Více než sto let po propuknutí 1. světové války byly nalezeny ostatky jednoho z vojáků, který na frontě Velké války padl. Se všemi vojenskými poctami mu nyní byl vystrojen řádný pohřeb.

Farmář nedaleko francouzského Arrasu pracoval jako obvykle na svém poli, když tu narazil na kovový předmět. Při bližším zkoumání zjistil, že se jedná o lžíci, na níž je vyraženo číslo 5181. Následně byla příslušnými úřady provedena náležitá šetření, která odhalila, že v poli leží ostatky lidského těla. Podle DNA pak vyšetřovatelé zjistili, že se jedná o ostatky vojáka, desátníka Johna Morrisona, který zde bojoval za 1. světové války.

 

Pohřeb se konal se všemi vojenskými poctami na vojenském hřbitově v Cuinchy na severu Francie, nedaleko hranice se sousední Belgií. Přítomní byli příbuzní Johna Morrisona, včetně jeho neteře a prasynovců. Přítomní byli také zástupci armády Velké Británie, protože John Morrison patřil ke třetímu britskému batalionu, v jehož službách také padl. Ve svých 29 letech přežil sice krvavou bitvu u Ypres, kde byl poprvé použit plyn, nicméně zemřel zřejmě při našlápnutí na minu či v přestřelce poté, co se vojska Dohody z Ypres stáhla.