Jin a jang

Jin a jang Zdroj: Profimedia.cz

Italský kuchař nakrmil hladové z Ria. Jídlem, které zbylo po sportovcích

K odvážnému a chvályhodnému činu se v olympijské vesnici v Riu de Janieru uchýlil italský kuchař Massimo Bottura. Rozhodl se totiž, že z přebytečného jídla, které zbylo po sportovcích v olympijské vesnici, nakrmí místní chudé. Jeho nápad nyní sklízí pozitivní ohlasy.

Chudoba a nedostatek kvalitního jídla trápí Rio de Janeiro již desítky let. Kromě chudinských přilehlých čtvrtí u brazilské metropole je ve městě k vidění mnoho nemajetných, kteří si nemohou dovolit ani minimální přísun potravy denně. To se týká dospělých, ale také jejich dětí.

O tomto problému ví i olympijští kuchaři, jejichž tým se v čele s Italem Massimem rozhodl konat. Nejprve vybrali jídlo, o němž bylo jasné, že by jinak skončilo v koši. Nevyhovovalo různým způsobem regulím - blížilo se datum spotřeby, tvar či vrůst byl nevyhovující, atd. Z takových potravin pak začali vytvářet jídla, která posléze rozdávali nejchudším obyvytelům Ria de Janiera.

Celkem podle údajů agentury Reuters vyrobili na 5 tisíc porcí. Pod názvem Gastromotiva bude projekt pokračovat po celou dobu konání olympijských her.