Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Zdroj: ČTK

Zbláznil se Trump definitivně? Řekl, že Obama založil Islámský stát

Republikánský kandidát Donald Trump ve svém včerejším projevu řekl, že je to právě současný prezident Barack Obama, kdo založil teroristickou organizaci Islámský stát, která je trnem v oku nejen Blízkému východu, ale především evropskému kontinentu. Trump toto prohlášení ve své řeči zopakoval třikrát.

Donald Trump do stejného pytle hodil i svou sokyni Hillary Clintonovou, bývalou ministryni zahraničí Obamovy administrativy. Že nad Trumpovými výroky zůstává rozum stát, je celkem známá věc, ovšem sklidit potlesk i po takovémto evidentně lživém výroku, to zaráží snad všechna zahraniční média.

 

“Islamisté ho obdivují,” řekl během své řeči. “Je vlastně zakladatelem Islámského státu,” uvedl Trump. “Ano, zakladatel,” zopakoval Trump ještě dvakrát během svého projevu před hlučnýcm publikem svých obdivovatelů. ČTK dnes citovala poradce demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, Jake Sullivana, který se řekl, že "Je to další důkaz, že Donald Trump uráží Spojené státy... Pozoruhodné na jeho poznámkách je, že znovu napodobuje rétoriku (ruského prezidenta Vladimira) Putina a našich protivníků a útočí na americké vedoucí představitele a americké zájmy.” Podporu Putina Trump skutečně má.

 

Dosluhující prezident Obama, respektive Bílý dům, se k Trumpovým výrokům nevyjádřil. Není se moc čemu divit, k Trumpovým lžím prostě není co dodat. Světové deníky dnes věnovaly jeho projevu velkou pozornost a snažily se upozornit, kdo ve skutečnosti založil takzvaný Islámský stát, a také kdo jej vede - například web deníku Independent se profilu Islámského státu v návaznosti na Trumpovu řeč věnoval velmi podrobně. Zdůraznil, že jeho počátky sahají až do roku 2006, kdy byl úzce napojen na Al-Káidu, a až v roce 2013 změnil svůj název na Islámský stát Iráku, později Iráku a Levanty. Jeho vůdcem je v Abú Bakr Al-Bagdádí, který je dlouhodobě na prvním místě hledáčku amerických vojenských složek, snažících se o jeho likvidaci.