Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Ruský dron kvůli lidské chybě narušil vzdušný prostor Izreale

Rusko přiznalo, že se jeho bezpilotní letadlo dostalo do vzdušného prostoru nad izraelskou část Golanských výšin. Podle nejmenovaného izraelského představitele citovaného dnes deníkem Haarec, letadlo patřilo ruským jednotkám rozmístěným v Sýrii. Rusové přiznali, že se do izraelského prostoru dostalo vinou lidské chyby.

Incident se stal před třemi týdny a patří podle soudu izraelského tisku k nejvážnějším střetům ruské a izraelské armády od loňského vstupu Ruska do syrských bojů. Rusové bojují od září 2015 na straně syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruský bezpilotní letoun se 17. července dostal asi čtyři kilometry do izraelského vzdušného prostoru. Izraelská protivzdušná obrana se ho bez úspěchu pokusila třikrát zastavit. Nejdříve vypálením dvou střel Patriot a potom rakety typu vzduch-vzduch z letadla. Bezpilotní stroj se potom vrátil do Sýrie.

Rusko a Izrael kvůli bojům v Sýrii vytvořily před několika měsíci koordinační mechanismus, který má zabránit nechtěným střetům armád.

Šest dní po incidentu s bezpilotním strojem se o případu telefonicky bavili izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ruský prezident Vladimir Putin, i když ani jedna strana téma rozhovoru oficiálně neoznámila. Netanjahu ještě 31. července odmítl novinářům říci, komu bezpilotní letadlo patřilo a zda o něm hovořil s Putinem. Řekl pouze, že Izrael o Sýrii s Ruskem pravidelně konzultuje. "Rizika střetu naší a ruské armády nejsou malá, takže je třeba udržovat dobrou koordinaci," řekl.

Netanjahu se v minulých měsících s Putinem osobně čtyřikrát sešel a podle izraelského tisku si často telefonují.

Červencový incident byl první případ, kdy Izrael vystřelil na ruské letadlo operující ze Sýrie. Několik ruských letadel se sice dostalo do izraelského prostoru už dříve, Izraelci je vždy zaznamenali, ale až do července na žádné nestříleli.