Libor Ševčík

Libor Ševčík Zdroj: ČTK

Nekrolog: Nenápadná síla šéfredaktora Ševčíka

Z vteřiny na vteřinu zemřel minulou neděli a v pátek měl pohřeb šéfredaktor několika polistopadových médií, Libor Ševčík. Styl řízení novin, jimž šéfoval (MF Dnes, Lidové noviny, Práce, časopisy o víně) by se dal charakterizovat slovy nenápadná síla.

Libor Ševčík nekřičel, někdy působil dojmem člověka, který je příliš nad a někdy i mimo, ale byl to ten druh pasivní autority, kterou respektujete, aniž by vám nad hlavou práskala bičem. Jeho hlavním porevolučním úspěchem určitě bylo, jak převedl nejprodávanější deník v zemi, Mladou frontu, z přístavu socialistického mládežnického svazu do tábora nezávislé žurnalistiky.

Můžeme donekonečna diskutovat o tom, jestli „spontánní samoprivatizace“, kterou zvolilo tehdejší vedení Mladé fronty (dnes MF Dnes) bylo právně nejelegantnější. Faktem je, že v deníku MF Dnes položili pevné základy kvalitní žurnalistiky. První strana MF Dnes se pak až do ovládnutí novin Andrejem  Babišem stala nejrespektovanější stránkou české žurnalistiky. Přesněji řečeno, první strana „fronty“ nastolovala agendu, z níž opisovali ostatní deníky a především elektronická média. Základy tohoto vlivu položil právě Ševčík.

Jeho další štace (LN, Práce) nemusel v devadesátých letech každý hodnotit jako úspěchy srovnatelné s MF Dnes, ale dnes, kdy se ze zpravodajské části LN stává stranický věstník hnutí ANO, jsou a hlavně budou jeho tehdejší výkony hodnoceny úplně jinými znaménky.

Málo se ví, že Libor Ševčík se v období po miléniu věnoval psaní knih a redigování časopisů o víně. V jistém smyslu to byl on, rodák ze Znojma, který položil základy české žurnalistiky psaní o víně. Na jeden život to není málo.