Bilal Erdoğan, syn tureckého prezidenta.

Bilal Erdoğan, syn tureckého prezidenta. Zdroj: Turkey21.com

Turecký prezident Erdoğan zuří, jeho syn je v Itálii vyšetřován kvůli praní špinavých peněz

Vztahy mezi Evropou a Tureckem, které jsou v posledních měsících hodně napjaté, byly zasaženy dalším velkým skandálem. Italská justice vyšetřuje Bilala Erdoğana, syna tureckého prezidenta, z podezření na praní špinavých peněz. Kauza se táhne už od února, ale teď ji „otevřeli“ nejvyšší politici obou zemí.

Bilal Erdoğan (35) studuje v Bologni a tamním soudem byl obviněn z praní špinavých peněz. Podle vyšetřovatelů používá syn tureckého prezidenta diplomatický pas a to celou kauzu ještě komplikuje. Italská média mezitím zveřejnila informace, že Bilal přijel do země s mimořádně vysokou hotovostí, což vzbudilo prvotní podezření.

Už minulý rok se objevily zprávy, že podnikatel Bilal Erdoğan obchodoval s Islámským státem v Sýrii. I proto se podle všeho na něj italští vyšetřovatelé zaměřili v souvislosti s praním špinavých peněz.

„Můj syn by se měl vrátit do Bologni a dokončit tam doktorát. Ale existuje nebezpečí, že tam bude zatčen. Navíc v tomto městě je veřejně prohlašováno, že jsem diktátor a konají se tam demonstrace kurdských extrémistů. Proč proti tomu nikdo nezasahuje? Tohle je právní stát? Tato záležitost by mohla ohrozit naše vztahy s Itálií.“ To jsou slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana pro italskou televizi Rai. Pak ještě dodal: „Nechť se soudci v Itálii místo mého syna vypořádají s mafií.“

To nesmírně dopálilo italského premiéra Matteo Renziho, který v úterý na Twitteru napsal: „V této zemi soudci dodržují zákon a ústavu. To nedělá turecký prezident, přestože hovoří o právním státu.“

Renzi tím narážel na současnou situaci v Turecku po nezdařeném vojenském puči z 15. července. Erdoğan po něm nechal zatknout tisíce vojáků, policistů, státních úředníků, ale uzavřeny byly i noviny, rádia či televizní stanice. Ve vězení skončili také mnozí soudci. Podle všeho někteří zadržení byli biti a neměli přístup k dostatečné právní ochraně. Erdoğan tak pouze dále omezil už předtím pofiderní tureckou demokracii.