Muž, který se představil jako žadatel o azyl, pobodal v neděli odpoledne ve východní Belgii katolického kněze. (ilustrační foto)

Muž, který se představil jako žadatel o azyl, pobodal v neděli odpoledne ve východní Belgii katolického kněze. (ilustrační foto) Zdroj: Wikipedia

Další útok proti duchovnímu v Evropě. Belgického kněze pobodal údajný žadatel o azyl

Muž, který se představil jako žadatel o azyl, pobodal v neděli odpoledne ve východní Belgii katolického kněze. Oznámila to belgická prokuratura. Kněz byl hospitalizován, ale jeho život není podle médií ohrožen. Neznámý útočník je na útěku.

Podle vyšetřovatelů podezřelý muž zazvonil krátce před 14:00 v obci Lanaken u domu 65letého kněze Jose Vanderleeho a představil se jako žadatel o azyl v sousedním Nizozemsku. Žádal o možnost se vysprchovat a o peníze. Duchovní to odmítl a muž ho hned poté napadl nožem. Kněz musel podle médií podstoupit operaci. Rozsah zranění není jasný.

Nic podle deníku Le Soir zatím nenaznačuje tomu, že by incident nějak souvisel s teroristickou organizací Islámský stát, která se přihlásila k nedávné vraždě kněze v kostele v obci Saint-Étienne-du-Rouvray ve Francii. Duchovního Jacquesa Hamela tam zabili dva džihádisté, které hned poté zastřelila zásahová jednotka.