Islámský duchovní versus policista.

Islámský duchovní versus policista. Zdroj: reprofoto youtube.com

Muslimský duchovní versus policista.
Muslimský duchovní versus policista.
Muslimský duchovní versus policista.
Muslimský duchovní versus policista.
4
Fotogalerie

Policista versus islámský duchovní: „Mě bude posuzovat Alláh, a ne nějaký týpek v uniformě!“

V anglickém Birminghamu bylo na ulici natočeno 4. července video, jež přesně odráží náladu dnešní doby. Britský policista přivolaný ženou, která si přišla obtěžována, versus islámský duchovní a skupinka jeho podporovatelů. Kdo byl vítězem pouliční „potyčky“? Muž reprezentující zákon, nebo muž reprezentující víru? 

Mladá žena zavolala na tísňovou linku a uvedla, že ji na ulici obtěžuje muž, jenž ji hlasitě zesměšňuje před kolemjdoucími, protože má na sobě džíny. Podle serveru breitbart.com je agresor nezaměstnaný jedenatřicetiletý Krissoni Henderson, který o sobě tvrdí, že je islámský duchovní.

Po příjezdu policisty na místo Henderson popřel veškerá obvinění a začal se s policistou hádat. Mimo jiné vykřikoval „Al-hamdu lilláh!“ a „Alláhu akbar!“. Během rozhovoru s příslušníkem policie se začal dav na podporu Hendersona na rušné ulici zvětšovat.

„Myslíš, že se tě bojím? Nejsme teroristé, nejsme sebevražední atentátníci. Tady je svobodná země a my můžeme své názory vyjadřovat na veřejnosti!“ křičí pěkně navztekaný duchovní.

Policista debatu po několika pokusech o uklidnění situace vzdává a za výrazného povyku odchází. 

K události se vyjádřil za birminghamskou policii Andy Beard, jenž uvedl pro Daily Mail následující: „Lidé mají právo na svobodu projevu a návštěvníci centra Birminghamu mohou pravidelně slýchat lidi, kteří na ulici hlásají kolemjdoucím svůj názor na širokou škálu témat. Nicméně tito lidé tak musí činit v souladu se zákonem. Pokud existuje nějaký náznak toho, že někdo zneužívá toto právo a používá slova, jež by mohla někoho obtěžovat, způsobit poplach nebo rozrušení, musí policie případ prozkoumat a přijmout příslušná opatření.“

Policie prozkoumala celý záznam, který se objevil na internetu a začal se velmi rychle šířit. Radikální muslimové ho sdílejí a poukazují na vítězství duchovního, zatím co Britové si zoufají nad malými pravomocemi, jež má policista k vyřešení situace. Po prozkoumání se policie rozhodla obvinit Hendersona z rasově motivovaného zločinu.