Teroristé, stejně jako jiní pracující, mají právo na stávku

Teroristé, stejně jako jiní pracující, mají právo na stávku Zdroj: Ľubomír Kotrha

Stávka teroristů aneb 7 bodů nové kolektivní smlouvy džihádistů

K velké stávce francouzských letušek a stevardů, která začala ve středu a končit má až 2. srpna, se připojí i islamističtí teroristé. Unie teroristických odborů (Uniondes syndicatsterroristes, UST) své požadavky sepsala do návrhu nové kolektivní smlouvy džihádistů.

Do stávky prý teroristy přinutily dva protichůdné tlaky. Za prvé tlak na přijetí alespoň části francouzské kultury a zvyků. Ty nejlépe reprezentuje stávka. Za druhé pak tlak Islámského státu. Podle jeho představitelů většina Evropanů o informace o teroristických útocích rychle ztrácí zájem, a teroristé tak musí přijít s něčím novým, překvapivým. A to právě stávka je.

Tady je sedm požadavků z návrhu nové kolektivní smlouvy džihádistů:

1. Možnost legálně pracovat o víkendech a křesťanských svátcích

2. Podpory v nezaměstnanosti a dávky na bydlení po celou dobu plánování útoku

3. Zvýšení bezpečnosti své práce (= úplný zákaz legálně držených braní)

4. Uzákonění pacifismu v ozbrojených složkách — policisté i vojáci odteď budou smět bojovat pouze četbou francouzských klasiků (krom Alexandra Dumase, protože napsal Tři mušketýry)

5. Zákaz extremistických pravicových stran ve Francii

6. Snížení platů letušek a stevardů na úroveň, při které budou v letadlech ochotni pracovat už jen lidé s pasem Islámského státu

7. Daňový odpočet z finančních příspěvků pro Unii teroristických odborů a z nákladů na přípravu útoků

Stávka by podle odborových imámů měla začít okamžitě, bez jakéhokoliv předchozího vyjednávání a na rozdíl od stávky palubního personálu je časově neohraničena. Otázkou ovšem zůstává, kolik organizací sdružených v UST se stávky zúčastní.