V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než osm procent na rekordních 23 200 lidí.

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než osm procent na rekordních 23 200 lidí. Zdroj: Pixabay.com

A pak že se máme špatně. Počet dolarových milionářů v Česku přibývá

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než osm procent na rekordních 23 200 lidí. Celosvětový růst byl o 4,9 procenta na 15,4 milionu. K rychlému růstu v ČR přispívá růst HDP, státní úspory a růst cen nemovitostí. Vyplývá to ze zprávy ohledně světového bohatství společnosti Capgemini.

Světové bohatství dolarových milionářů dosáhlo loni 58,7 bilionu dolarů. Od roku 1996 vzrostlo čtyřnásobně a při současném mírném růstu dosáhne do roku 2025 hranice 100 bilionů dolarů, odhaduje Capgemini.

Zatímco světové bohatství dolarových milionářů loni vzrostlo o čtyři procenta, bohatství v Asii a Tichomoří stouplo o deset procent, což z tohoto regionu dělá oblast s největším bohatstvím. Vůbec poprvé se tak region Asie a Tichomoří dostal v počtu dolarových milionářů i jejich bohatství před Severní Ameriku.

Loni bylo v Asii a Tichomoří 5,1 milionu dolarových milionářů a jejich bohatství činilo 17,4 bilionu dolarů. V Severní Americe jich bylo 4,8 milionu s celkovým bohatstvím 16,6 bilionu dolarů.

V Asii a Tichomoří se v uplynulém desetiletí zdvojnásobilo bohatství dolarových milionářů i jejich počet. Pokud trhy v této oblasti porostou i nadále tak výrazně jako mezi lety 2006 až 2015, budou do deseti let v této oblasti dvě pětiny světového bohatství, tedy více než v Evropě, Latinské Americe, Středním východě a Africe dohromady. Japonsko a Čína jsou důležitým tahounem celosvětového růstu a loni si tyto státy připsaly téměř 60 procent globálního růstu počtu dolarových milionářů.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, a to bez hodnoty hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.