Čeští muži patří k nejvyšším na světě.

Čeští muži patří k nejvyšším na světě. Zdroj: Profimedia.cz

Češi patří k vůbec nejvyšším lidem na světě. Mezi muži vedou Nizozemci, u žen Lotyšky

V jedné věci není Česká republika vůbec malá. Dokonce patří mezi velikány. Je to průměrná výška Čechů a Češek. Mezi muži jsme na 10. místě na světě a mezi ženami na místě čtvrtém. U mužů kralují Nizozemci s úctyhodným průměrem 183 centimetrů a u žen Lotyšky se 170 centimetry.

Vědecká studie porovnávala výšku mužů i žen ve 187 zemích světa a údaje pocházejí od roku 1914 až do roku 2014. Ve všech státech se za posledních 100 let výška lidí kvůli vydatnějšímu stravování a lepší zdravotní péči zvedla.

Popředí tabulek okupují Holanďané, Skandinávci a obyvatele střední a východní Evropy.

Poslední výzkum byl zveřejněn v časopisu eLife a poukázala na něj například britská BBC.

Za posledních 100 let nejvíce „vytáhli“ Íránci. V průměru až o 16 centimetrů. U žen byl největší skok zaznamenán u Jihokorejek - o 20 centimetrů.

Nejmenší muži na planetě v současnosti žijí na Východním Timoru, kde mají v průměru jen 160 centimetrů. U žen jsou na konci žebříčku Guatemalky s pouhými 150 centimetry.

Podle vědců jen zhruba třetinu toho, jak jsme vysocí, mají na svědomí geny. Zbytek jsou spíše vnější vlivy. Především dobrá zdravotní péče, hygiena a výživa. Velmi důležité jsou také zdraví a výživa matky v průběhu těhotenství.

Podle lékařů lze u vyšších lidí zaznamenat i delší průměrnou délku dožití a méně srdečních onemocnění. Naopak jsou prý náchylnější na možné onemocnění rakovinou.

10 národů, kde jsou nejvyšší muži (poslední údaje jsou z roku 2014):

1. Nizozemsko

2. Belgie

3. Estonsko

4. Lotyšsko

5. Dánsko

6. Bosna a Hercegovina

7. Chorvatsko

8. Srbsko

9. Island

10. Česká republika

10 národů, kde jsou nejvyšší ženy (poslední údaje jsou z roku 2014):

1. Lotyšsko

2. Nizozemsko

3. Estonsko

4. Česká republika

5. Srbsko

6. Slovensko

7. Dánsko

8. Litva

9. Bělorusko

10. Ukrajina